zaterdag 20 juni 2015

Frontstad in de Grote Oorlog

Mijn boek over de Eerste Wereldoorlog, een project van jaren met verschillende voorstudies zoals je op deze blog kan zien, is sinds eind april uit. Het werd officieel voorgesteld in het stadhuis van Nieuwpoort op zaterdag 30 mei 2015 door drie gastsprekers en mezelf. De volledige titel luidt Frontstad in de Grote Oorlog. De burgerbevolking van Nieuwpoort tijdens en na WO I. Rond het oorlogsdagboek van Emiel Vandenabeele. 


Beschrijving op de achterflap:

In Nieuwpoort aan de monding van de IJzer werd het Duitse leger tijdens de oorlog 1914-1918 tegengehouden door kunstmatige overstromingen. In tegenstelling tot vele andere publicaties staat in dit boek niet het militaire gebeuren op de eerste plaats, maar wel het lot van de burgerbevolking die het moest ondergaan.

Een niet eerder uitgegeven dagboek dat Emiel Vandenabeele, scheepsbouwer en gemeenteraadslid in Nieuwpoort en overgrootvader van de auteur, bijhield tijdens de Slag aan de IJzer en de nasleep ervan, vormt de hoofdmoot. Het vangt aan als het Duitse leger Nieuwpoort nadert en zijn gezin naar Engeland vlucht. We volgen hoe de stad gebombardeerd wordt en al gauw verlaten wordt door de voltallige bevolking. Een groep met daarin de dagboekschrijver begint aan een zwerftocht, eerst door de noordelijke Westhoek, nadien in het Noord-Franse Pas-de-Calais, dan nog verder in den vreemde.

In de volgende hoofdstukken reconstrueert de auteur het verblijf van de  Belgische vluchtelingen in Groot-BrittanniĆ«, en meer specifiek in het stadje Faversham in Kent, waar zijn familie uiteindelijk terechtkwam, en geeft hij een overzicht van de situatie op het “thuisfront” Nieuwpoort. Een uitgebreid slothoofdstuk beschrijft de naoorlogse terugkeer van de bevolking in het totaal verwoeste Nieuwpoort en de moeizame heropbouw die daarop volgde, met de nodige teleurstellingen, zowel voor de stad Nieuwpoort als voor Emiel Vandenabeele.

Het boek van Peter Vandenabeele (Gent, 1959) is een uitstekend en origineel tijdsdocument, gebaseerd op zorgvuldige en jarenlange historische research.

Het boek telt 265 pagina's met 122 zwart-wit illustraties en kost 20 euro
ISBN: 9789058682284

Het is uitgegeven door De Krijger, Kloosterstraat 83, 9420 Erpe-Mere, de.krijger@proximedia.be

Het boek is te krijgen bij de uitgeverij, in gespecialiseerde boekhandels, in boekhandels in en rond Nieuwpoort en kan in elke serieuze boekhandel besteld worden.

Het is ook te verkrijgen bij de auteur zelf op p.vandenabeele@scarlet.be. Voor verzending binnen BelgiĆ« reken ik 2,50 euro aan. Afhalen is ook mogelijk. Gratis levering aan huis in de onmiddellijke omgeving (De Pinte en aanpalende gemeenten)

Geen opmerkingen: