vrijdag 6 mei 2005

Trapkracht

Aangezien de Gentse Zwijger een fietsfanaat is (zie enkele posts geleden), vandaag vrijaf had, zich maatschappelijk betrokken voelt bij het lot van de fietsers in Gent en over deze manifestatie gelezen had in De Standaard, sprong hij in de vooravond vrolijk op zijn splinternieuwe fiets en begaf zich tegen half zes naar het Zuid, waar de eerste Gentse Trapkracht van start zou gaan.

Volgens De Standaard is Trapkracht "een fietstocht van personen die houden van fietsen en op een vredevolle manier hun plaats in de stad willen terugeisen". Ik heb er in Brussel-centrum ook al affiches van gezien onder de heading "reclaim the streets" en ben de idee niet ongenegen. Fietsen in steden als Brussel en Gent kan immers best gevaarlijk zijn. In Gent is er een positieve evolutie t.o.v. fietsen merkbaar bij het beleid, maar er kan nog heel wat verbeteren.


Trapkracht aan Sint-Anna Posted by Hello

Naar schatting zo'n 150 fietsers waren naar het Zuid afgezakt. Niet slecht voor een eerste keer. Het is de bedoeling elke eerste vrijdag van de maand een Trapkracht te houden (vertrek: 17u30 aan het Zuid). Het gewone alternatieve volkje was aanwezig, kleurrijk uitgedost en voorzien van de nodige trommels, toeters en bellen. Er waren ook nogal wat politici, zij het enkel van de partij Groen! (al waren zij niet de organisatoren). Ik herkende voorzitster Vera Dua en de gemeenteraadsleden Tine Heyse en Filip Watteeuw. Vera werd geïnterviewd door een cameraploeg (AVS?). Die Groene belangstelling is niet zo verwonderlijk als je weet dat de (voorloper van de) partij Groen! ooit ontstaan is uit de Groene Fietsers in Antwerpen. Toch had ik wat meer aandacht van sommige andere partijen voor dit ludieke initiatief i.v.m. mobiliteit verwacht. De groene jongens leurden ook met een petitie voor autoloze zondagen.

Om kwart voor zes zette de stoet fietsers zich in bewegng voor een tocht van ongeveer drie kwartier in de omgeving van het Zuid. Van het Wilsonplein ging het over Sint-Anna naar de ring. Via de Sint-Lievenspoort keerde de stoet terug langs de afrit van het autostradecomplex. Hierbij smeerde de stoet zich al trommelend en bellend uit over de hele breedte van één rijrichting van de ring en de afrit.


Aankomst op het Zuid via de afrit van de autostrade Posted by Hello

Er waren geen incidenten. De meeste voorbijgangers keken geamuseerd toe. De automobilisten wachtten geduldig. Eén enkele chauffeur (van - kan het ook anders? - een BMW) reageerde wat agressief.

Terug op het Wilsonplein werd de manifestatie ontbonden. Twee motards van de Gentse politie boden zich aan en vroegen uitleg. Blijkbaar hadden de organisatoren geen contact opgenomen, noch met de stad, noch met de politie. Die afrit (een autoweg, goddomme) gebruiken als fietsers, dat was verdorie gevaarlijk. Dat kon alleen onder politiebegeleiding. Men beloofde beterschap volgende maand.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

IK vond het dit weekend toch niet meteen het weertje om te gaan fietsen... :s lol
Lord CMS
http://cms.skynetblogs.be

Anoniem zei

1 mei 2008 *dag van de anarchie* Gent

11u
Reclaim the Streets - Vetrek aan Zuid - Wees ludiek en breng muziek!
Sambaband, soundsystems, live-acts,... zullen er alvast zijn.
Aansluitend infostands, kokkerellen, muziek, practical workshops, anarchistisch debat,... - Anseleplein (vlakbij Vrijdagsmarkt)

19u
Volxkeuken (AC de Noodzaak - Gérard Willemotlaan 69, Gent)

20.30u
Benefietfeest voor het Anarchistisch Kollektief + Autonoom Centrum in AC de Noodzaak

Optredens van Jah Generation (reggae), Butcher Boogie (BXL Finest Rockabilly), Sous-Couche (roots-reggae), Skambiance (TBC), Los Skatchou Botos (TBC)
Dubbele party met twee zalen tot in de vroege uurtjes - DJ's (Jahroen, Amok & Massief)

Spread the word...
Contact: anarchistischkollektief@yahoo.com

Anoniem zei

Moah! Na de Anonieme Alcoholisten nu ook de Anonieme Anarachisten!