vrijdag 6 januari 2006

Cijfers en letters

Het nieuwe jaar is goed ingezet. Ik heb niet speciaal goede voornemens gemaakt. Het belooft zo al een turbulent jaar te worden, zowel thuis als op kantoor. In beide gevallen staat er o.a. een verhuis aan te komen.

Ik hoop in elk geval dat de lichte depressie die me in de donkerste tijd van het oude jaar wat in zijn greep hield zichzelf in de eerste maanden van dit nieuwe jaar zal oplossen.

Ondertussen werk ik de gewone reeks nieuwjaarstrecepties af. Maandag en donderdag op het werk. Misschien ga ik zondag naar de nieuwjaarsreceptie van de stad Gent. Hoewel mijn ervaringen de twee laatste jaar daar niet zo best zijn. Veel te veel volk en veel te lang aanschuiven voor een drankje. Traditioneel is het elk jaar bitter koud op die receptie.

Januari is voor mij elk jaar een maand van cijferen en de balans opmaken. Op verschillende gebieden, niet in het minst financieel.

Bijvoorbeeld: ik heb vorig jaar bijna 5.000 km gefietst. Niet slecht als je weet dat ik me die fiets pas half april aangeschaft heb.

Anderzijds heb ik maar 1.500 km met de auto gereden. Erg weinig dus. Toch mag ik deze maand ongeveer 575 euro afdokken voor mijn autoverzekering. Ik heb in december al 240 euro betaald voor een groot onderhoud en 27,50 euro voor de keuring. Ik moet me bovendien dringend een nieuwe nummerplaat met reflecterende achtergrond aanschaffen. Binnenkort krijg ik mijn aanslag met de verkeersbelasting in de bus.

Erg veel allemaal voor de weinige kilometers die ik tegenwoordig met de auto doe. Ik heb me als doelstelling voor dit jaar o.a. gesteld die kost naar beneden te krijgen. Toch wil ik mijn eigen auto nog niet kwijt, want vroeg of laat heb je die toch nodig, zeker als je zoals ik zorg draagt voor een bejaarde. Cambio is dus niet echt een alternatief voor mij. Het schijnt bovendien duur te zijn als je niet veel kilometers rijdt.

Mijn chef op kantoor gaf me de raad een herziening van mijn polis te gaan onderhandelen bij mijn verzekeringsmaatschappij. Ik ben van plan die raad op te volgen.

Ik vind trouwens dat de verzekeringsmaatschappijen wettelijk verplicht zouden moeten worden om een goedkopere verzekering aan te bieden aan mensen die weinig kilometers doen. Nu zijn er maar een paar maatschappijen die dat aanbieden. Dat zou pas een goede maatregel zijn in het kader van een degelijk mobiliteitsbeleid. De mensen stuimuleren om de wagen aan de kant te laten!

In Gent met de auto rijden wordt trouwens met de dag vervelender. Ik doe het al niet veel, maar telkens als ik bvb. naar het warenhuiis geweest ben met de auto ben ik kapot van de stress als ik thuiskom. Er is veel te veel verkeer in de stad en als je geen garage hebt en in het centrum woont is een parkeerplaats vinden een met de dag reusachtiger wordend probleem.

Blijkbaar heb ik dus toch goede voornemens en niet alleen voor mezelf :-)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

nja jong, the downhill blues kan toelsaan op momenten dat iederen "running up that hill" is hé ;-)
van donkere periodes moet je mij niet praten, that's what CMS was al about, ondertussen ben ik geëvolueerd to jeronimo lol

enne onderhandelen heb ik ook gedaan met mijn atuoverzekering, ik was zo in de wolken van de korting da tik direc took maar mijn beperkte omnium (auto 3 jaar oud) heb opgezegd: twee weken later: nieuwe ruit op eigen ksoten verdomme hele voordeel weg...
lord cms

ps: en fietsen..ik kom maar aan een paar honder kilometers...tot mijn scha en schande dit jaar wil ik meer doen!

Autoverzekering zei

Leuk geschreven weblog :)