zondag 21 mei 2006

"Dewael, illegael!"

Even een kort berichtje om te tonen dat deze blog nog bestaat. Ik ben nog steeds te veel verdiept in het boekwezen om tijd over te houden om te bloggen. Soit.

Gisteren heb ik meegestapt met de nationale betoging van de mensen zonder papieren in het centrum van Gent. Alweer na een oproep van de partij Groen! De andere partijen interesseert deze problematiek niet (of juist wel, maar ze hebben een andere visie) of ze willen geen standpunt innemen. Los van alle concrete politieke eisen (allemaal samen voor papieren, ...) vind ik dat deze mensen meer respect verdienen. Ze worden vaak behandeld als tweederangsburgers, meer nog, een soort menselijk afval. en dat druist in tegen mijn rechtvaardigheidsgevoel.

2 opmerkingen:

Don Viona zei

Goed, ik kan het allemaal wel begrijpen, en het kan beter, veel beter...maar we kunnen toch niet iedereen die hier toekomt, terecht of onterecht asiel verlenen...want dit word op den duur onbetaalbaar en onleefbaar... Voor de rest ben ik wel voor een veel betere en snellere afhandeling van hun dossiers.Ik sta voor vrijheid, maar ook deze kent grenzen...

Jan zei

Eventjes over 'open grenzen'.
Dé oplossing ken ik ook niet, hoeveel migranten er zouden komen, wat daarvan de gevolgen zullen zijn voor onze maatschappij, hoe we daar best mee omgaan. Niemand weet dat. Maar laat ons ons niet verschuilen achter die onwetendheid om terug te vallen in de eeuwige dooddoener "We kunnen toch niet alle miserie van de wereld opvangen?"
Laat ons eindelijk eens ernstig kijken naar die vraag "Wat kan België aan" of beter: "Wat kan Europa aan"? Wat betekent meer migratie voor de arbeidsmarkt, de economie, de sociale zekerheid in België, Europa, het Westen?
Vragen waarover ik eigenlijk nooit een ernstige discussie gehoord heb, ik heb ook geen weet van onderzoek in deze richting, alleen telkens weer "We kunnen toch niet de miserie van de hele wereld opvangen?"
En die uitspraak zit er helemaal naast.
Want natuurlijk moeten we het niet hebben over de miserie van de hele wereld. Die komt sowieso niet naar hier. Vluchten doe je niet zomaar en dus zullen de meesten nooit vluchten, in hoeveel miserie ze ook zitten.
En natuurlijk gaat het niet over België, maar over Europa, de rijke landen.
En dan is er die ene uitspraak die me altijd bijgebleven is: "Als wij de miserie van de wereld niet kunnen opvangen, hoe moeten ze dat dan in het Zuiden doen?" Want als wij niks te bieden hebben aan arme mensen, wat zouden arme landen hen dan wel te bieden hebben? Trouwens, de meeste vluchtelingen blijven in de eigen regio, velen zelfs in het eigen land, het Zuiden torst sowieso al veruit de zwaarste vluchtelingenlast.