maandag 25 juni 2007

Post-electorale blues

Het onverwachte SP.a-Spirit verkiezingsdébâcle ligt ondertussen al meer dan veertien dagen achter de rug. De eerste analyses zijn gemaakt. De ergste klap is verwerkt.
Ik ben wat ziek geweest van de inspanningen en de stress tijdens de campagne en de alcohol die rijkelijk vloeide. Ben er nog niet helemaal bovenop.

Tijd voor een terugkeer naar het gewone leven. Ik heb een goeie maand zowat al het andere dan de verkiezingen verwaarloosd. Er is werk te doen!

Tijd om alles te relativeren ook. Als je te lang met politiek bezig bent, word je te monomaan, maar gefocust op één ding. Er zijn nog andere dingen: in de tuin werken bijvoorbeeld. Er zijn hier in mijn omgeving in De Pinte veel prachtige tuinen, echte juweeltjes. Ik tracht de mijne - toen ik er kwam wonen een wildernis bijna, vol onkruid en mos - zoveel mogelijk op te knappen. Ik ben een groot deel van de lente in de weer geweest met zaaien en planten. Spijtig dat het weer nu nogal tegenvalt.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

De naam van uw blog doet me onvermijdelijk denken aan het eenmanstijdschrift dat wijlen Johan Anthierens ooit oprichtte begin de jaren tachtig. Hebt u daar inspiratie uitgeput, of is de naamgeving louter toevallig ?
U bent sterk politiek geïnteresseerd, wat men van mij niet zeggen kan. Ik ga wel altijd heel bewust ter stemlokaal, maar heb gedurende mijn leven vaak afwisselend gestemd. En ik vind het steeds moeilijker worden om een bewuste keuze te maken. Vaak denk ik, “ach, één pot nat”. Ergens besef ik wel dat dit geen juiste houding is, want wie zei ook weer : “als u zich niet met de politiek bemoeit, bemoeit de politiek zich wel met u.” Natuurlijk heb ik een eigen mening, maar ik vrees dat ik niet genoeg nationalist ben, dat ik universeler gericht ben, dat Europa mij uiteindelijk meer aanspreekt dan al dat binnenskamers geruzie en gekrakeel.
Ik hoorde nu onlangs dat men de kiesplicht wil afschaffen. Wat vindt u daarvan ? Zinvol ? Het kiesvee aan de kant zetten…
Ik heb al wat in uw blog gegrasduind en hier en daar een spoortje achtergelaten. Via Blogger probeer ik Nederlandstalige blogs op te zoeken, maar dat lukt me niet. Het was langs een grote omweg, seniorennet, dat ik de naam van uw blog tegenkwam en die intrigeerde me.

Met vriendelijke groet,
Walter.
http://nimeus.blogspot.com

De Gentse Zwijger zei

Beste Walter aka Nimeus,
Bedankt voor je interesse in mijn blog en de reacties. Mijn blog was al bijna doodgebloed. Pas onlangs heb ik hem weer wat nieuw leven ingeblazen.

Als ik eens wat tijd heb zal ik jouw blog eens bekijken.

Ik ben inderdaad sterk politiek geïnteresseerd, maar niet uitsluitend; ik interesseer mij ook voor tal van andere dingen.
Ik schrijf zo'n beetje over wat me op het moment zelf bezighoudt. En enkel als ik daar zin in heb. Deze blog is dan ook geen louter politieke blog en zeker geen propaganda.

Persoonlijk ben ik voor de invoering van een stemrecht in plaats van stemplicht. Dat zou een aantal niet gemotiveerde kiezers, die enkel stemmen omdat ze moeten, thuislaten en meteen een aantal zuivere protestemmen verwijderen.
Op die manier zouden enkel nog de kiezers overblijven die een bewuste keuze maken. Een aantal partijen (SP.a, CD&V?) hebben die wijziging van de kieswetgeving tot nu toe tegengehouden.

Wat mijn pseudoniem "De Gentse Zwijger" betreft: die naam verwijst naar een aantal voorgaanden:
- er was Willem van Oranje, bijgenaamd "de zwijger"
- er was inderdaad dat blad "De Zwijger" van Johan Anthierens, dat niet zo'n lang bestaan beschoren was en waarvan ik ook een aantal exemplaren van de hand gedaan heb toen ik mijn vaders archief opruimde (ik weet niet meer wat ik ermee aangevangen heb. Misschien ADVN).

De naam intrigeerde me. Hij is wat mysterieus en dat was de bedoeling. Ik heb er "De Gentse" aan toegevoegd om iets origineler te zijn. "De Gentse Zwijger" is - zo vernam ik later - ook de naam van een Gentse vrijmetselaarsloge. Dat wist ik niet op voorhand en dat was niet de bedoeling. Ik ben ook geen lid van die loge.

Groetjes,
De Gentse Zwijger.

Anoniem zei

Dag Gentse Zwijger,

Een goed besluit om uw blog weer nieuw leven in te blazen. Uw blog beschouw ik zeker niet als een louter politieke uitlaatklep en nog minder als een propaganda-instrument. Uw standpunt om een stemrecht in te voeren i.p.v. stemplicht kan ik delen. Maar ik vermoed dat de meeste politieke partijen daar nogal bang voor zijn. Vooral CD&V zou wel eens voor een grotere verrassing kunnen komen te staan dan de SP.A onlangs.
Het opruimen van uw vaders archief (wat betekent ADVN trouwens ?), doet me denken aan mijn eigen tabula rasa die ik op mijn kamertje moest maken door plaatsgebrek. Stapels archiefdozen, met jaren opgespaarde krantenknipsels en SDL-bijlagen, moest ik met pijn in het hart naar het oud papier verwijzen, maar om toch nog iets over te kunnen houden, ben ik in razend tempo begonnen de meest belangrijke knipsels via de scanner op mijn pc en de cd-rom te zetten. Het vergde maanden werk, enkele uren per dag, maar het heeft me toch een zekere voldoening verschaft. Nu bezit ik een beperkt archief op de pc. Natuurlijk besef ik ook dat het meeste tegenwoordig op het internet terug te vinden is. Men kan het zo gek niet bedenken of men vindt het via het intikken van een trefwoord op Google terug. Maar ja, als het verzamelen je in het bloed zit, nietwaar.

Van die Gentse vrijmetselaarsloge met die naam wist ik ook absoluut niets af, alhoewel ik een geboren Gentenaar ben.

Zo, ik blijf uw blog volgen en ga nog wat verder grasduinen in uw vroegere publicaties. Hebt u er bezwaar tegen dat ik uw blog vermeld op de mijne ?

Sympathieke groeten,
Walter.

De Gentse Zwijger zei

Beste Nimeus,
Bedankt voor de bemoedigende reactie!
Uiteraard heb ik er geen bezwaar tegen dat mijn blog vermeld wordt.
ADVN is de afkorting van een archief in Antwerpen waaraan we heelder dozen tijdschriften, knipsels, andere documenten en ook boeken geschonken hebben.
Groetjes,
De Gentse Zwijger
PS: ik heb al eens naar jouw blog gekeken.
Ik denk dat mijn moeder, die ook uit het Gentse is (Mariakerke) en de periode 1940-45 meegemaakt heeft als tiener zeer geïnteresseerd zal zijn in wat je schrijft. Helaas kan ze niet met een pc overweg!