maandag 9 juli 2007

De Tour in Gent

Maandag 9 juli: de grote dag van de Touraankomst in Gent.
's Ochtends mooi weer, maar op de middag begint het te regenen.

Als ik vertrek rond 14 uur is het toch al wat minder. Later klaart het volledig uit.
Ik besluit met de fiets naar het parcours te rijden. Over Deurle naar Sint-Martens-Leerne, waar ik aansluit op het parcours aan de fameuze rotonde waar Guy Verhofstadt ooit eens aangereden is op de fiets. Zo leg ik tot aan de aankomst een 13 kilmometer van het officiêle parcours af.

Massa's volk op de baan. Veel mensen maken van de gelegenheid gebruik om een feestje te bouwen langs de kant van de weg. Grote mensenconcentraties in St-Martens-Leerne, Baarle-Drongen en Drongen-dorp. In Drongen constateer ik dat mijn garagist ook een feestje (of liever feest, in een tent, met dans en muziek) geeft. Ik verwonder me erover dat ik geen uitnodiging ontvangen heb. Misschien heb ik mijn nieuw adres niet opgegeven na mijn verhuis.


Doortocht in Drongen, zo'n 2,5 uur voor de passage van de echte renners. Als ik hier gebleven was, had ik wellicht wat meer van de renners gezien. Maar ik wou de sfeer aan de aankomstplaats opsnuiven.

Ter hoogte van Drongen sluit ik aan bij een groep jonge wielertoeristen, compleet in coureursoutfit, die naar Gent fietsen. Via de Drongesesteenweg draaien we de Rooigemlaan in. Vanaf hier staan de toeschouwers al in rijen, ruim 2 uur voor de start. We krijgen overal applaus. Iemand maakt een opmerking over een renner met een bierbuikje (helaas: ik moet er wat aan doen!). Ik maak me klaar voor de sprint bergop, maar vlak voor de arrivee worden we afgeleid naar het Citadelpark.


Veel volk in de omgeving van de eindmeet. Er is geen plaats meer in de onmiddellijke omgeving. Sommige durvers klimmen op standbeelden, fonteinen, verkeersborden ... in de hoop van toch maar een glimp van de wedstrijd op te vangen. De zon is intussen gaan schijnen. Ik zoek me een plekje en installeer me uiteindelijk aan een bocht een kleine 400 meter van de meet, ter hoogte van het vroegere Bijloke-hospitaal.

Het is wachten op de renners na de doortocht van de publiciteitskaravaan. Via televisieschermen vernemen we dat er een ontsnapping van 3 is. Op goed 20 kilometer van de meet wordt het duidelijk dat ze ingehaald zullen worden. Dan hoor ik niks meer.


De spanning stijgt. Ineens opwinding, geroep, applaus ... De renners zijn daar! Het gaat zeer snel. Er arriveert een groepje van 15 man, met aan het hoofd een blauwe "rennerstrein". Later realiseer ik me: de mannen van Quick Step-Innergetic, maar op het ogenblik zelf besef ik dat niet.

Tot onze vezbazing komen de renners aan in afgescheiden groepjes. Ik verneem dat er een valpartij geweest is. Gele trui Cancellara rijdt voorbij met een pijnlijk grimas. Gejuich voorbij ons aan de eindmeet. Wie zou er nu gewonnen hebben? Er loopt een gerucht over een fotofinish tussen Steegmans en Boonen. Boonen zou gewonnen hebben, volgens iemand. Het blijkt spoedig Steegmans te zijn. Onverhoopt toch een Belg! Of was het een Vlaming? De meningen zijn hier duidelijk verdeeld!


Ik spoed me naar de aankomst, zoals zovelen. We zien een stuk van de Cérémonie Protocollaire op scherm, maar tot bij het podium geraken we niet. Ik vang een glimp van Tom Boonen op de fiets op. Supporterskoren begeleiden hem, evenals Steegmans. Ik ontmoet enkele bekenden, waarvan er sommigen een podiumkaart bemachtigd hadden. Veel Vlaamse vlaggen hier aan de aankomst. De organisatie "Vlaanderen Vlagt" was weer talrijk present. Helaas begint het opnieuw te regenen.

Ik loop nog wat rond en verwonder me over dat circus dat die Tour toch wel is. Ik raak in de ban van de sfeer, die me al van in mijn kindertijd aanspreekt. Ooit zou ik wel eens zo'n hele Ronde van Frankrijk willen volgen.

Nadien keer ik De Pinte-waarts. Het was toch wel de moeite, alleen al voor de sfeer. De wielersport blijft heel populair in onze contreien. Zeker de tour. Een beetje verwonderlijk na al die dopingperikelen. Mensen hebben een idool nodig, iemand om naar op te kijken, filosofeer ik. Ook al heb ik van de wedstrijd zelf niet zoveel gezien, toch heb ik ervan genoten. De koers bekijk ik achteraf wel in het tv-journaal van 19 uur.

Geen opmerkingen: