woensdag 4 juli 2007

Gent - Slachthuislaan


Gent slachthuislaan
Originally uploaded by degentsezwijger
Even een experimentje!
Nu ik toch besloten heb deze blog te behouden, kan ik hem evengoed wat moderniseren. En bijvoorbeeld Flickr beginnen te gebruiken om foto's te uploaden.
Mijn eerste foto is een scan van een postkaart die ik enkele maanden geleden verkocht heb op eBay. Ik heb er 15,75 euro voor gekregen, lang niet slecht.
Het is een postkaart van een straat in Gent, de Slachthuislaan. De kaart werd verstuurd in 1909 naar het gezin waartoe een van mijn grootmoeders behoorde.
Opzoekingswerk leert dat de straat niet meer bestaat. De Slachthuisstraat bestaat wel nog. Wellicht was de laan in dezelfde buurt (vroegere Beestenmarkt). Ze gelijkt sterk op de huidige Kasteellaan, niet?
Die is dan op 100 jaar tijd wel sterk veranderd! Klopt het dat er 100 jaar geleden een vaart lag waar zich nu het gedeelte van de Kasteellaan op de kleine ring bevindt?

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Voor antwoorden op dat soort vragen moet je bij André Verbeken zijn, de wandelende encyclopedie van Gent.
Hij komt elke 1e zaterdag van de maand naar het Jean Ray café in de Brasserie de Progres op de Korenmarkt. Ik verwacht dus dat hij er deze zaterdag, 7 juli 2007, ook zal zijn. Maar breng dan wel een afdruk van de foto mee, want hij heeft geen pc. Hij is ongeveer 70 à 80 jaar oud.
Peter

De Gentse Zwijger zei

Sorry geen tijd! IK zal het al druk genoeg hebben met die Tour de France. Ik kom er op een andere manier wel achter.

karin zei

Mooie kaart wel ...

Anoniem zei

Tour de France? Rij je mee? :-)

De Gentse Zwijger zei

Inderdaad! 't Is immers ieder zijn tour!

Anoniem zei

Volgens mij is dat de huidige Vlaamse kaai. Ik denk niet dat er op de kasteellaan ooit een vaart was. Er stonden wel ooit mooie bomen in het midden en daar reed de tram door, naar de Dampoort.
Die postkaart lijkt dus heel sterk op de Vlaamse kaai. Maar ik ben geen specialist ter zake hoor, ik heb alleen een vermoeden. Ik heb lang in de buurt daar gewoond.

Walter.

Anoniem zei

Sorry, ik heb me vergist !
Bij nader inzien denk ik dat dit een zicht is vanaf de Kemmelbrug (nabij de zwemkon Van Eyck). Dit water loopt door naar de Dampoort langs de ene kant, en langs de andere kant naar de Visserij. Het kruist dus wel degelijk de Kasteellaan.
Groetjes,
Walter

De Gentse Zwijger zei

Ik meende in de huizenrij de huidige Kasteellaan te herkennen, maar blijkbaar heb ik me vergist.
Ik heb het nagekeken in een boek: er was daar geen vaart.
Misschien is het toch de Vlaamse Kaai? Of een andere straat?

De Gentse Zwijger zei

Het probleem is opgelost. via Google ben ik er achter gekomen dat de huidige Voorhoutkaai vroeger Slachthuislaan heette.

Het is dus niet de Kasteellaan, ook niet de Vlaamse Kaai. Het ligt daar wel in de buurt.