zaterdag 12 juli 2008

Zijde van Gent, dan leefde content...

Donderdagavond heb ik de academische zitting ter gelegenheid van 11 juli in het Gentse stadhuis verslagen voor Gentblogt (foto).

Vrijdagavond had ik naar de viering in het gemeentehuis van De Pinte kunnen gaan, maar ik heb daar feestelijk voor bedankt. Eén dergelijke officiële viering is wel genoeg.

In de plaats daarvan ben ik naar Gent getrokken. Op het Sint-Pietersplein vond ik het maar een commerciële bedoening. Er was echter ook iets te doen op de Vrijdagsmarkt. Een soort Gent Zingt in het kader van de Dekenijfeesten van de Vrijdagsmarkt en omliggende.

Het was een volkse bedoening. Café Chantant, revue, alles in het ongekuiste Gents. Ik liep er zowaar een fotograaf van Gentblogt tegen het lijf, niet toevallig degene die aan een reeks over de Gentse volkscafés bezig is: Hendrik Braet. Hij voelde zich echt in zijn element!

Leuke, zeer volkse optredens. De Franse invloed in die Gentse Café chantant was duidelijk. Tijdens het optreden van ene Fred Geirnaert van 't Seleskest moest ik denken aan Tino Rossi, Charles Trenet, Charles Aznavour. Zijn grootste succesnummer ging als volgt:
Zijde van Gent, dan leefde content
(...)
't Is alle daogen lijk Gentsche Fieste.
Het optreden was niet slecht in zijn genre. Waar blijven ze al die artiesten halen, dacht ik. Zijn er nog wel echte Gentse volksbuurten?

Na hem kwam Danny Sinclair, die eind de jaren '60, begin jaren '70 bij de Gentse popgroep The New Inspiration zong. Ook hij bracht zijn liedjes in onvervalst Gents.
Er werd straffe taal gezongen.
In het genre van Men zegt dat het Gentsch van het Fransch komt. Maor nie, 't es omgekierd!

En vooral:
In Vlaanderen spreekt men Vloams,
In Gent klapt men Gentsch!

Gedurfde taal voor een Vlaamse feestdag! Het typeert de Gentenaar. Die eigenzinnige Gentse mentaliteit verklaart ook sommige passages uit de speech van burgemeester Termont de avond ervoor, die het over de Gentse regio binnen Europa had en en niet over de Vlaamse regio.

Als afsluiter hieven alle artiesten samen het Gentse stadshymne aan. Men betreurde wel dat Klokke Roeland in het Nederlands is godbetert! Daarom zongen ze deze keer een versie in het Gentsch!

Gent is toch wel echt een fantastische stad! Altijd wat te doen. Inderdaad, 't is er alle dagen precies Gentse Feesten.

En de stad wordt ook steeds mooier. Dat viel me gisteravond op het Sint-Pietersplein op.

1 opmerking:

Zapnimf zei

Dat Gentgevoel moet toch iets speciaals zijn precies. Ik merkte het al bij anderen ook op. Tof!