donderdag 27 november 2008

The day after

De eerste dag in mijn nieuwe carrière als 'overloper'. Het heeft me zwaar emotioneel geraakt. Zoiets gaat niet in je koude kleren zitten. Ik heb lang getwijfeld. Soms moet je een beslissing kunnen nemen, een sprong durven wagen. Gistermiddag, daags na de fameuze partijraad van Vl.Pro en het daaropvolgende opblazen van het kartel door Caroline Gennez, leek me het juiste moment om radicaal een beslissing te nemen in iets wat al een week aan het broeden was.

Ik heb tijdens mijn zevenjarig engagement bij Spirit/Vl.Pro veel vrienden gemaakt, veel mensen leren kennen. Dat valt grotendeels weg. Nieuwe mensen zijn er nog niet in de plaats. Dat komt wel. Maar in het begin word je wellicht argwanend bekenen. Je moet als nieuwkomer je sporen verdienen. De partijcultuur is naar verluidt ook heel anders. Minder een opendebatcultuur bijvoorbeeld. En een ander soort mensen veelal. Dat schrok me een beetje af. Maar we zien wel.

Er mag ook gezegd: de omstandigheden waren speciaal. Verrassende wendingen waren bij Spirit/Vl.Pro nooit ver weg. En bovendien: een partij verlaten waarvan het voortbestaan op zijn minst zeer precair is, is niet echt oneervol. Eerder een uiting van politiek realisme. Veel militanten van Vl.Pro geloven er nog steeds in. Dat is hun goed recht. Ze zijn blij dat ze eindelijk van het juk van SP.a bevrijd zijn. Eindelijk een zelfstandige partij zonder schoonmoeder! Respect voor hun overtuiging. Ik geloof niet meer in de kansen van de partij: ook mijn goed recht!

Bovendien vind ik dat ze bij Vl.Pro nu aan politique politicienne doen. Een politieke partij kan nooit het doel op zich worden. Wel: wat wil je maatschappelijk bereiken? Wat wil je veranderen? Welke middelen staan daarvoor tot je beschikking? Ik lijk Bert Anciaux wel? (glimlacht)

Maar ik moet opletten wat ik hier schrijf. Natrappen zou ongepast zijn. Ik hoop bij de Vlaams Progressieven vrienden te behouden. Kan ooit nog van pas komen ook, naast het diep menselijke aspect.

Nog een mogelijke verrassing: het begint er stilaan naar uit te zien dat Bert Anciaux toch zal overstappen naar SP.a, al dan niet met een speciaal statuut. Met hem wellicht zijn familieclan en enkele Vlaamse parlementsleden. Als je alles goed en wel bekijkt: veel alternatieven zijn er niet, behalve stoppen met de politiek.

Als het zo ver komt: echt verbazingwekkend hoe een dubbeltje rollen kan in de politiek! Als hij zijn vader meebrengt zijn dat twee gewezen VU-voorzitters die naar de SP.a gaan. Onuitgegeven!

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Ben welke partij ben je nu? Ik heb m'n vermoedens, maar je schrijft het nergens expliciet.

De Gentse Zwijger zei

Ik dacht dat dat duidelijk genoeg was tussen de regels, beste anoniem (al denk ik dat ik wel weet wie jij bent, Peter)?

Ben ik echt zo discreet dat dat nergens expliciet staat? Tja, ik probeer mij hier soms wat in te tomen op mijn blog.

Insiders weten dat ik naar SP.a getrokken ben. Ik vond dat de partij, die me momenteel het best lijkt om progressieve mensen van diverse signatuur te verenigen en het meest geschikt (want het grootst) om een sociaal en progressief beleid voor te staan. Vl.Pro vond ik geen efficiënt instrument meer om aan politiek te doen.

Al de rest is bijkomstig.

Anoniem zei

Bedoel je mij?

Ik was het alvast niet, ik had het bij je vorige post al door dat er een overstap zat aan te komen. Ook een paar posts geleden en hier en daar in de comments begon ik wel al te vermoeden dat je geloof in Spirit afgebrokkeld was.

Nu, als de eerste twee letters van Spirit het belangrijkste zijn voor je, dan is een overstap naar SP.a uiterst logisch. Een vraagje: hoe zit het met de (eerste) I en de R wat jou betreft? Hoe belangrijk zijn/waren die voor jou? Want die zie ik (samen met de T) niet echt bij SP.a... Laat staan het links-LIBERALE.

De Gentse Zwijger zei

Ik bedoelde een andere Peter, Peter (shit dat is hier wat met al die Peters).

Sla me dood: ik wist niet meer waar de eerste 'I' in Spirit voor stond. Is ondertussen alweer efkes geleden ook.

Ik heb het moeten opzoeken. Het stond voor 'Internationaal'. Dat is best belangrijk voor mij en komt bij SP.a ook aan bod. Denk maar aan de 'Internationale'

De 'R' stond voor 'regionalistisch'. Ik kon daarmee leven. In het kader van het subsidiariteitsbeginsel. Maar het was en is voor mij geen topprioriteit. Het spijt me als ik je moet teleurstellen, Peter. Als je de communautaire trommel wil roffelen, dan is SP.a inderdaad niet de meest aangewezen partij.

Was het wel de eerste 'I' die je bedoelde? De tweede stond voor 'integraal-democratisch'. Een modewoord!

'T' toekomstgericht: dat is vatbaar voor discussie of dat binnen SP.a van toepassing is. Hangt af van je eigen politieke ideeën.

Links-LIBERAAL: is voor mij inderdaad minder belangrijk. Ik sta een ondogmatische aanpak voor, dat wel.

Hoe dan ook, alle partijen bestaan uit een soort continuüm. Ik stond bij Vl.Pro/Spirit niet in het epicentrum, bijlange zelfs niet. En ik zal bij SP.a qua ideeëngoed ook wel niet in het epicentrum van de partij staan.
Moet dat?
Als ik een partij wil waarin ik het met ALLES eens ben, zal ik er zelf een moeen oprichten. En daar begin ik niet aan!

Anoniem zei

Proficiat met uw keuze. Groen was misschien een te grote stap? Maar liever extra sossen met groene ideeën dan een die hard kern Groenen die niet au serieus genomen worden...
Nu nog een huwelijk tussen de Groen en Sp.a... Zucht, ik zal maar blijven hopen zeker.

De Gentse Zwijger zei

Bedankt Georgina!
Groen! was inderdaad iets te ver.
Het probleem met Groen! was dat het moeilijk overstappen is naar een partij wiens ideeën je enkele verkiezingen lang gepikt heb en die je de hele tijd proberen doodknuffelen hebt.
Kom dat ik je eens tegen mijn virtuele borst druk!
Muah!

Anoniem zei

Sorry, Peter, maar dat het internationale aspect terugkomt in "de internationale" vind ik best wel bij de haren gegrepen hoor. Tenzij het om te lachen was? :-)

Het internationale in Spirit sloeg bij mijn weten vooral op de versterking van de Europese Unie, iets waar ik ook wel oren naar heb. Lijkt mij redelijk tegengesteld aan SP.a, waar je maar moet denken aan "Beste Europa", het anti-Europa boekje van Caroline Gennez. Uiteraard moet Europa meer zijn dan een vrijhandelszone, en moet de democratische legitimiteit verhoogd worden.

Maar soit, los daarvan geef je in je commentaar meer bloot over je eigen politieke prioriteiten, en dan is een overstap idd verre van abnormaal.

Helemaal akkoord overigens met die laatste paragraaf: er is maar één man die in een partij zit die 100% zijn ding is, en dat is JMDD :-D Ik sta bij N-VA ook niet altijd in het epicentrum, soms verre van, maar voor 90% en zeker op de core-business is dat best OK :-) Beter zo meebouwen aan een (in de eigen ogen) betere toekomst, dan irrelevant afzijdig te blijven.

De Gentse Zwijger zei

Om te lachen? Nee hoor! Volgens mij stond 'Internationaal' in het letterwoord van Spirit niet voor een hechter Europa, maar wel voor een internationale bekommernis: derde wereldproblematiek, verdrukte volkeren etc. Ik zie niet in waarom dat niet voor SP.a zou gelden.

Voor de rest: nog eens benadrukken dat ik Spirit best wel zal missen. O.a. het feit dat de partij niet gebonden was aan één bepaalde ideologie, wat haar volgens sommigen volstrekt overbodig maakte, was voor mij eerder een voordeel. Je kon er vrij en ongebonden je mening vormen zonder dat je je daarbij moest afvragen of het niet in strijd was met de partijideologie.

De slechte peilingen hebben de implosie van Spirit/Vl.Pro veroorzaakt. De fameuze 0,6%.
Zowel N-VA als Groen! hebben peilingen gekend waarin ze de kiesdrempel niet haalden, maar dit...

De partij was niet meer leefbaar. Vl.Pro was geen efficiënt instrument meer om aan politiek te doen. Zeker niet meer toen de partijraad tot een zelfstandige koers besloot. Enkel nog politiek in de marge.

Anoniem zei

Ah, dat internationale aspect, dat is idd wat anders en komt bij SP.a evenzeer aan bod. (hoewel, ik weet niet hoezeer zij actief zijn in de problematiek van de Basken en Koerden)

Het is idd jammer dat net een partij zonder "ideologie" (beter: zonder zuil!) afbrokkelt. Net die onafhankelijkheid van een zuil, leek mij ook een sterk punt. Geen gedoe met standpunten die evt tegen de bevriende vakbond in zouden gaan of zo.

De 0,6% was idd ferm pijnlijk. Nu, een peiling uitgevoerd bij 1000 mensen is ook niet zo betrouwbaar. Met een betrouwbaarheidsinterval van 2% kon dat evengoed 2,6% geweest zijn. Nog altijd veel te weinig voor de kiesdrempel, maar met een aangescherpt profiel en een eigen koers los van de socialisten kon dat misschien nog wel opgekrikt worden. En met een kleine partij met een paar verkozenen kan je ook nog altijd op de wip terechtkomen, kijk maar naar Groen! in de paars-groene regeringen. Soit, we zullen het in elk geval nooit weten nu.

Ik ben wel ferm benieuwd wat Geert en Nelly gaan doen, nu de partij zo sterk leegloopt.