zaterdag 24 juli 2010

Gentse Feesten Follies

De Gentse Zwijger is al tamelijk veel naar de Gentse Feesten geweest dit jaar. Ik heb het nog niet echt bont gemaakt, al begint het feestgedoe stilaan toch zwaar te wegen. Voor twee-drie uur in de ochtend ben ik niet thuis en ik blijf op mijn gewone uur wakker worden, tussen zes en zeven dus. En dan die alcohol erbij! Stilaan krijg ik het gevoel dat ik luciferhoutjes onder mijn ogen mag steken.

Veel optredens heb ik nog niet gezien. Meestal wandel ik maar wat rond om de sfeer op te snuiven en hier en daar te genieten van wat straatambiance. Of kom ik iemand tegen en gaan we zwaar aan de rol.

Gisteravond heb ik dan toch een optreden gezien. Een zaaloptreden nog wel! En wat voor een optreden: een travestieshow! Dit voor de eerste keer. Enkele dagen geleden werden er op het Veerleplein aan het Gravensteen folders uitgedeeld voor een show van een Antwerpse travestiegroep, Cabaret Follies, in een zaal in Rooigem. Met een gastoptreden van onze eigenste Gentse Dille, die naar verluidt in ruzie ligt met zijn Gents gezelschap Folles de Gand.

Ik had nog nooit een live optreden van een travestiegroep gezien. En ik dacht waarom niet eens keer? Inhibities zijn er toch om ze te verliezen? En Gentse Feesten, dat is toch ook een beetje carnaval?

Ikke dus daarheen. En ik heb er geen spijt van gehad, want het avondvullende optreden viel reuze mee! De opkomst was matig. Blijkbaar speelde de concurrentie van de Folles de Gand, toch een product van eigen bodem. De dames waren al wat rijper, voller, van het divatype. Met de 55-jarige Miss Lucifer als leading lady. En onze Dille is ook al niet meer van de jongste. Al bracht men mij in verwarring, omdat er ook een dansgroep met een drietal jonge, bevallige, echte (of laat ik zeggen natuurlijke) dames steun verleende aan het optreden.

Maar de show mocht er best zijn. De dames playbackten op bekende muzikale nummers. Ze moesten het hebben van hun outfit en hun danspasjes. Het hele gamma werd doorlopen: van geile disco, klassiekers in het milieu als Gloria Gaynor en Shirley Bassey, Frans chanson met o.a. Josephine Baker, Nederlandstalige schlagers (met o.a. een felgesmaakte K3-parodie), operaklassiekers met veel Verdi.

Veel ironie en humoristische sketches, zelfs een saccochengevecht tussen twee diva's.

Dille bracht een klassieker in travestiemilieus, het disconummer Shoot your Shot en enkele zelfrelativerende teksten op bekende operamelodie├źn.

Ik heb me niet verveeld: de dames kennen wat van show! Ik heb zelfs enkele fotootjes gemaakt met mijn gsm. Sinds kort biedt mijn gsm-provider immers mms aan. De kwaliteit van de foto's laat wat te wensen over. Mijn gsm is immers al vier jaar oud. Niet echt het laatste model dus. En het was moeilijk om vanop mijn plaats met al die spots goede foto's te nemen met zo'n eenvoudig toestelletje. Maar als experiment zijn die foto's geslaagd, zoals mijn avond!

Geen opmerkingen: