zaterdag 20 november 2010

Anne Clark

Ik ben nog eens naar een optreden geweest in Vooruit in Gent. Lang geleden. Anne Clark met Luna Twist in het voorprogramma. Het was een kwestie van nostalgie. Beide artiesten kenden hun hoogtepunt in het begin van de jaren 1980, de New Wave periode. Toen was ik begin de 20 en frequenteerde héél vaak de Gentse New Wave-danstempels aan de Kuiperskaai, waar die muziek grijsgedraaid werd: de 55, de LP, de Fash.

Luna Twist vertelde dat hun laatste optreden in Vooruit 28 jaar geleden was. Ironisch: Anne Clark had het nadien over haar laatste optreden in deze zaal 27 jaar geleden. Geen van beide optredens heb ik gezien, al heb ik er Dirk Blanchart van Luna Twist wel zien optreden in 1985, samen met Neon Judgement.

Er was tamelijk veel volk. Weinig piepjonge lui. De meesten waren dertigers of veertigers of zelfs prille vijftigers, zoals de artiesten zelf. De zwarte brigade van destijds was achterwege gebleven. Ik heb maar één meisje gezien dat nog als toen gekleed liep.

En na al die tijd klonk de muziek verrassend goed. Ook Luna Twist viel me aardig mee, maar vooral de artiest waarvoor ikzelf en de meeste anderen gekomen waren: Anne Clark. Hierbij een filmpje dat ik van YouTube geplukt heb. De auteur staat erbij. Zelf heb ik wat opgenomen met mijn gsm, maar van te ver; de kwaliteit laat te wensen over. Volgende keer toch maar mijn fototoestel meenemen. Hoewel, die dwang om telkens foto's of zelfs filmpjes te moeten opnemen. Soms is het leuker om gewoon van de dingen te genieten zonder meer.Anne Clark en haar begeleidingsgroep brachten een uitstekende performance, die veel succes had bij het publiek. Uiterlijk is de dame in al die jaren niet veel veranderd. Nog steeds die kuif, dat leren jasje, die getormenteerde blik en houding. Die haar poëtische teksten bracht met een bijwijlen héél zachte stem, begeleid door héél confronterende en contrastrijke muziek.

Het was een tijdje geleden dat ik die muziek nog gehoord had, zeker van in de jaren 1980. Maar het beviel me best. Het werd een set van bijna twee uur, met al de bekende nummers. Na al die tijd is het duidelijk dat Anne Clark toch tot de betere artiesten van de New Wave-periode gerekend mag worden. Het was wachten tot het tweede en laatste bisnummer op Sleeper in Metropolis, het bekendste nummer van Anne Clark.

Na afloop van het optreden heb ik me meteen de pas uitgebrachte cd The Very Best of Anne Clark gekocht en door de dame laten signeren. En ik was lang niet de enige.

Ik zou eens wat vaker uit mijn kot moeten komen. En, zoals mijn jongste broer, zelf professioneel muzikant en componist, stelt, eigenlijk komt muziek live het beste, of beter, pas goed tot zijn recht.

Geen opmerkingen: