dinsdag 11 september 2007

Kanaal van Schipdonk - bis

Volgend bericht staat vandaag in de regionale editie Oost-Vlaanderen van De Standaard:

Gemeenteraad tegen verbreding Schipdonkkanaal
ZOMERGEM - De Zomergemse gemeenteraad organiseert op 29 september 2007 per bus of eigen vervoer een actie tegen de verbreding van het Schipdonkkanaal. De actie gaat uit van alle fracties van de Zomergemse gemeenteraad.


Bedoeling is om met de voltallige gemeenteraad bij de gemeentebesturen van Nevele, Eeklo, Sint-Laureins, Maldegem, Damme, Knokke-Heist, Brugge en de haven van Zeebrugge een eisenbundel te overhandigen. De Vlaamse regering maakt immers een studie over de verbreding van het Schipdonkkanaal. 'Bij sommige gemeenten is het opvallend stil rond dit dossier', constateert CD&V-fractieleider Tony Vermeire. 'Sommigen kiezen geen kleur. Met de actie: Spring op onze boot: tegen de verbreding van het Schipdonkkanaal vragen we steun van alle gemeentebesturen en willen we hun standpunt horen. Tegelijkertijd wordt een affichecampagne georganiseerd tegen de verbreding van het kanaal', zegt Vermeire. (osw)

Het is nog maar enkele weken geleden dat ik langs dit kanaal van de regio Gent naar de kust gefietst heb (zie enkele berichten geleden). Het zou zeer spijtig zijn als deze mooie fietsroute en daarmee een hele strook prachtig natuurgebied zou verdwijnen ten voordele van een nieuwe scheepvaartroute vanuit Zeebrugge en (wellicht) zware industrie!

Vlaanderen is maar een voorschoot groot. Wanneer gaan de politici en andere beleidsmakers eindelijk eens begrijpen dat je dit kleine gebied niet tot in het oneindige kan doorkruisen met verkeerswegen allerhande ten behoeve van de economie?

Als de plannen van de Vlaamse Regering ivm het Schipdonkkanaal realiteit worden
zouden enkel mooie gemeenten als Nevele, Zomergem en Damme een deel van hun charme verliezen.

Ik sta dan ook volkomen achter de actie van de gemeenteraad van Zomergem.

2 opmerkingen:

Stefaan Declercq zei

In Damme hebben we een actiegroep - 't Groot Gedelf - opgericht die zich tegen de verbreding van het Schipdonkkanaal kant. Onze actie overstijgt Damme - we werken trouwens samen met onze Oost-Vlaamse vrienden uit Zomergem, Knesselare...
Op onze webstek www.tgrootgedelf.be die in constante evolutie is, vindt u meer informatie en een online petitie. We vragen u met aandrang de petitie te ondertekenen en zo ruim mogelijk te verspreiden

Virginia zei

In de Morgen stond enkele maanden geleden dat er in 2001 al een studie gemaakt was over de eventuele verbreding van het Schipdonkkanaal. De conclusie van die studie zou geweest zijn dat dat géén goed idee was.
Maar wat doet onze Vlaamse regering als zo'n conclusie haar niet aanstaat? Gewoon een nieuwe studie bestellen, ah ja.

Overigens vind ik het absoluut dom, kortzichting en crimineel om van ons al zo vervuilde Vlaanderen de 'logistieke draaischijf' van Europa te willen maken.