donderdag 15 november 2007

Bettina bis

Gisteren kwam het nieuw dagelijks bestuur van Spirit zichzelf voorstellen in De Cirk in Gent.
Bettina Geysen heeft me overtuigd van haar kwaliteiten. Ze kan het goed zeggen, niet onbelangrijk voor een politicus. Wouter Van Bellingen, daarentegen, de nieuwe partijsecretaris, zou dringend iets aan zijn communicatieve vaardigheden moeten doen. Sympathieke knul, maar hij praat zo moeilijk en je verstaat hem nauwelijks.

Het wordt een moeilijke opdracht voor Bettina. Deze nieuwe uitdaging in de politiek houdt ook voor haar persoonlijk grote risico's in. Voor het geld zal ze het wel niet doen: met consultancy-opdrachten in de mediawereld valt wellicht meer te verdienen. Er zal dus wel een zekere geëngageerde gedrevenheid zitten achter haar intrede in de politiek. En het feit dat bepaalde personen erin geslaagd zijn haar te overtuigen.

Ze zegt ervan overtuigd te zijn dat ze erin zal slagen Spirit op te tillen naar een hoger niveau. Het zou raar zijn als ze het anders zou beweren. Ze beseft dat het moeilijk wordt. Alleen al door het mediacordon breken dat Spirit al afgeschreven heeft en/of niet aux sérieux neemt is een hele opdracht, zoals ze eergisteren al moeten ervaren heeft met haar persconferentie over artikel 35 van de grondwet, dat nauwelijks de pers gehaald heeft. Naar het schijnt heeft de eindredacteur van De Standaard een lijvig artikel op het laatste geschrapt. En op de VRT moest Bettina ook al niet rekenen!

Veel vragen in de zaal gisteren. Er resten maar 20 maanden meer tot de verkiezingen van 2009 en dan wordt het alles of niets voor de partij. Men wil een Vlaamsere koers, maar zowat alle Vlaamse partijen wedijveren tegenwoordig om Vlaams, Vlaamser, Vlaamst te zijn.

En wat het ook bijzonder moeilijk maakt voor een kleine partij als Spirit is dat, zoals De Standaard deze week schreef, de wind in Vlaanderen van rechts waait.
Het is niet omdat De Decker de verkiezingen wint met rechts populisme dat we hem moeten nadoen om in de gunst van de vox populi te komen. Elke politicus wil verkozen worden. Je mag echter je ziel niet verkopen. Als linkse partij mogen we onze principes niet verloochenen.

Ik heb me alvast voorgenomen mee te gaan demonstreren voor het Gentse stadhuis als het voorstel om hoofddoeken te verbieden er gestemd wordt.

Geen opmerkingen: