zaterdag 29 december 2007

Nieuwe sociale netwerken

Lovend artikel in De Standaard vandaag over nieuwe sociale netwerken. Ik kan er niet naar linken, want het is 'subscribers only'. Bloggen is naar het schijnt al een niet meer zo nieuwe vorm van sociaal netwerken.

Ik heb meteen maar een account aangemaakt in Twitter en Facebook. LinkedIn heb ik nog maar zo gelaten.

Ik denk dat het niet mijn kopje thee is. Vrienden en kennissen zoeken die ook van die nieuwe netwerken gebruikmaken lukte al niet. Ik gebruik geen hotmail of iets dergelijks, ook geen outlook. En ik ben altijd al wantrouwig geweest om paswoorden mee te delen op het net (goeie gewoonte overigens!) Mijn windows contacten exporteren naar Facebook werkte vreemd genoeg ook niet.

Voorlopig die boot maar afhouden! Ik heb toch al geen cv om u tegen te zeggen, waarmee ik zonodig te pronk moet lopen. En ik ben zonder het net ook al nooit een kei geweest in sociaal netwerken. En ik ben te wantrouwig om me al te veel bloot te geven op het net.

En die MyBlogLog werkt bij mij ook al gebrekkig. Al heb ik op deze manier toch al enkele leuke blogs ontdekt die ik niet kende, zie de 'blogroll' rechts.

Er is ook nog Google. Daarmee heb ik met succes al een aantal oude bekenden wiens spoor ik bijster was kunnen traceren (én contacteren), één zelfs via zijn blog, een andere via zijn e-mailadres.

De informatisering van de sociale omgangsvormen gaat verder, dat is wel duidelijk. Leuk zolang het een extra blijft en niet iets dat in de plaats komt. Ik bedoel maar: straks doen we alles met de computer en het internet en communiceren we alleen nog op deze manier. Dat zou toch een spijtige evolutie zijn.

4 opmerkingen:

Els zei

Ik zou niet meteen opgeven. Wat je zegt over facebook doet mij denken aan wat ik met Linkedin meemaakte/meemaak. Tien jaar zit ik al op Linkedin, door puur toeval. Doorheen de jaren heen slaagde ik er enkel in de occasionele nerd te overtuigen om mij te volgen. Ik vond het nogal zinloos voor mij: bijna allemaal ICT mensen. Het laatste jaar is dat veranderd, en de laatste maanden krijg ik ook acceptaties binnen van mensen die ik màànden geleden ontmoette. Met andere woorden: zelfs al vind je Twitter en Facebook nu nog niet interessant, beiden evolueren nog elke dag. Vooral Facebook zie ik uitgroeien tot méér dan iets speels onder vrienden. In ieder geval: mij vindt je op beide netwerken onder mijn echte naam: voel u vrij mij te inviteren, dan ben je ginds weer minder eenzaam.:)

Patrick zei

Hallo,

Zelf ben ik een maand geleden een space begonnen.
Ik heb eveneens de tips van Cajientje ter harte genomen en enkele zaken in mijn profiel gemilderd. Ik tracht wat gematigd te zijn in uitspraken enz.
Maar ja, op het laatste vraag je jezelf af wat is de zin van dit alles? Wat schoonschrijverij?
Een sociaal netwerk uitbouwen? Ik ben daar niet erg zeker van. Tot nu had ik een 600 tal bezoekers en een 3 tal reacties.
Zit ik met die space misschien in de verkeerde niche?
Graag jullie mening.
Groetjes

De Gentse Zwijger zei

Patrick,
Met Space heb ik niet de minste ervaring.
Wat en hoeveel je over jezelf loslaat op een blog, moet je natuurlijk zelf bepalen. Dat kan veel zijn of weinig, afhankelijk van hoe exhibitionistisch je ingesteld bent en hoe interessant je leven is.
Je bent natuurlijk niet verplicht om alleen over jezelf en je eigen leven te bloggen.
Een beetje reclame maken voor je blog en reageren op andere blogs kan ook helpen!

Anne zei

Ik heb jou nu 'gevonden' via mybloglog... dus dat ding werkt echt hoor!