zaterdag 9 juli 2005

Maaltebruggekasteel


Het gerestaureerde Maaltebruggekasteel Posted by Picasa

Vandaag heb ik de openluchttentoonstelling bezocht in de tuin van het Maaltebruggekasteel aan de Kortijksesteenweg in Sint-Denijs-Westrem (rechtover Maria Middelares - waar ik overigens geboren ben, maar dit terzijde).

Het kasteel werd onlangs opnieuw opengesteld na twee jaar renovatie. Het behoorde toe aan een 19de-eeuwse Gentse textielbaron en werd in 1958 aangekocht door de stad Gent.

Het kasteel stond jaren leeg. Het werd nu door privé- initiatief omgevormd tot het "Maalte Art, Business & Conference Center" en zal dienst doen als kunstforum voor concerten, tentoonstellingen, lezingen, enz., georganiseerd door de vereniging ID+ Art.

In en om het kasteel zijn tot 11 september 2005 monumentale beelden te bewonderen van de internationaal gerenommeerde kunstenaars Claus Bertram en Bo Allison. De eerste is geboren in 1938 in den Haag (Nederland) en de tweede is geboren in 1952 te Washington (V.S.) doch vestigde zich in 1988 te Gent.

Vooral de werken die her en der tijdelijk werden opgesteld in het Maaltepark, achter het kasteel, doen denken aan het openluchtmuseum van Middelheim.

Het kasteel (en de kapel) staat elk weekend van 14 tot 18 uur gratis open voor het publiek. Er is een verzorgde catalogus te koop (10 euro). Het Maaltepark, met de openlucht tentoonstelling, is elke dag gratis te bezoeken.

Het interieur van het kasteel zelf heb ik niet bezocht. Wel de openluchttentoonstelling en het uitgestrekte park. De beelden in het park zijn niet echt mijn smaak (een ietsje te geometrisch). Er zijn er trouwens niet zo veel. Van de wandeling in het park heb ik genoten. Het was een aangename kennismaking, al bij al.

Met dank aan Arthur De Decker voor de info.

Geen opmerkingen: