donderdag 24 januari 2008

Hopelessly romantic

Ik ben wat gestegen in de ranking van Technorati. Ik kom nu aan 10, zoals u kan merken onderaan rechts deze pagina. Met dank aan enkele bloggers die recent een link naar de mijne gelegd hebben. De meeste dergelijke sites, ook Metatale, kennen mijn blog wel. Ik ben nu toch al bijna drie jaar actief (eigenlijk zelfs bijna vier, als ik een andere blog meetel), al is deze blog bijna dood geweest. Ik scoor niet zo hoog in de rankings, maar uiteindelijk is het ook allemaal niet het einddoel een 'lees- en kijkcijferkanon' te worden. Mijn blog is toch wat in opmars: niemand praat graag in de woestijn!

Even duidelijk stellen: de foto bij mijn recente post 'Van Taipei naar Toronto en terug' is niet van mij! Die post ging over Facebook en ik heb die gewoon van die site geplukt. Normaal doe ik dat niet, maar ik zocht een romantische foto en had er geen.

Ik had de foto echter niet mogen uploaden naar mijn Flickr-account, maar hem moeten opslaan op mijn eigen computer. Vanavond merkte ik op mijn Flickr-account tot mijn verbazing twee comments: eerste 'nice shot', tweede de vraag om hem te mogen gebruiken voor de groep 'Hopeless Romantics'. Ik heb die foto nogal rap van mijn foto-account verwijderd! Ik wil geen moeilijkheden.

Nochtans stond de naam van de fotograaf er duidelijk bij. Het is geen foto van een amateur, maar een professionele, geënsceneerde foto, genomen in Talinn, waar ik nog nooit geweest ben.
De bekende Parijse kus uit de jaren '50 (in zwart-wit, op de Pont Neuf?), waarop deze foto trouwens sterk geïnspireerd is, vind ik nog mooier, maar die is té beroemd en durfde ik niet gebruiken.

Deze foto vind ik ook wel geslaagd. Ik ben eigenlijk wel een romantische ziel. Misschien moest ik die groep 'Hopeless romantics' maar eens vervoegen?

Nablog: ik heb die website eens bezocht. Toch maar liever geen lid worden van die groep. Sommige mensen verwarren romantiek met meligheid en siroop.

4 opmerkingen:

Georgina zei

Hoe zit het eigenlijk met auteursrechten op internet? Volgens mij volstaat het niet om een foto te lenen en de naam van de fotograaf te vermelden. Of toch?
Ik maak meestal klip- en plakwerk in Photoshop. Idd van afbeeldingen waarop ik Google.
Groetjes.

De Gentse Zwijger zei

Uiteraard zijn er in de meeste gevallen op het net ook auteursrechten. Citeren mag natuurlijk.

Ik denk dat de meeste bloggers wel eens een afbeelding 'lenen'. Als het niet voor commerciële doeleinden is, is het ook maar een kleine zonde. Ik zou toch geen foto's uit de pers overnemen. Er heeft zo eens iets in De Standaard gestaan over de blog van Jürgen Verstrepen.

Je hebt ook nog die 'Creative Commons License'. Ik moet dat nog eens bestuderen.

Els zei

Kijk eens bij Smetty:

http://www.smetty.be/2005/12/19/auteursrecht-de-theorie

Georgina zei

Allebei bedankt voor de uitleg.