donderdag 27 maart 2008

Mijn huishouden - Part II: de kuisvrouw

Sinds een aantal jaren komt er bij ons een kuisvrouw aan huis. Ik weet ook wel dat het correcte Nederlandse woord poetsvrouw is, maar aangezien iedereen het hier altijd over 'de kuisvrouw' heeft en niet over 'de poetsvrouw', vind ik dit laatste nogal onnatuuurlijk klinken. Haar naam is NIET Georgina. Al heeft ze met Georgina gemeen dat ze niet zo maar de eerste de beste kuisvrouw is: in haar vrije tijd is ze immers kunstenares. Af en toe exposeert ze.

Het burgershuis in het centrum van Gent waar we woonden was nogal groot, niet meer te onderhouden door mijn moeder en zeker niet door mij. Vandaar dat er hulp nodig was. De kuisvrouw is blijven komen, ook toen we anderhalf jaar geleden in De Pinte komen wonen zijn. Ze heeft zelfs mee helpen verhuizen. Daar was ze ook goed in. In haar eigenlijke schoonmaakopdrachten minder. Ze durft nogal eens plekjes overslaan. Onder mijn bed bijvoorbeeld. Spinnewebben en zo ziet ze gewoonweg niet. Ze durft ook nogal eens wat breken. Maar we mogen al blij zijn dat ze eerlijk is, niet steelt en niet stiekem aan de drank zit. Goed schoonmaakpersoneel is moeilijk te vinden vandaag de dag.

Toen ik begin dit jaar enkele maanden alleen gezeten heb in mijn huis, heb ik het de eerste tijd zonder de kuisvrouw gedaan. Op de duur was ik het zo beu om vooral mijn weekends te moeten opofferen aan dat huis opruimen dat ik haar toch maar een dag laten komen heb. Het huis was goed schoongemaakt. Alleen had ze in de traphal een lijst van de muur gekwakt. In mijn bureau deed een van de boxen van mijn muziekinstallatie het niet meer. Bleek dat ze die te ver verzet had en dat daardoor het contact verbroken was.

Enkele maanden geleden heeft het me bestaan mijn kuisvrouw mee uit te vragen. Ik had twee kaartjes voor De Toverfluit in het Kasteel van Ooidonk en niemand om mee te nemen. Toen ze op een dag aan het schoonmaken was, vroeg ik haar of ze van opera hield. Ze knikte bevestigend: ze had ooit La Bohème in het Kasteel van Ooidonk gezien. Dat was dus geregeld!

De week voor de voorstelling: ik had vagelijk al vernomen dat er iets voorgevallen was met onze kuisvrouw. Ik belde haar maar zelf op: ze kon niet meegaan naar die opera, want ze was in de Brabantdam in Gent met haar fiets tussen de tramsporen blijven haperen en had een beentje in haar voet gebroken. Haar voet lag in de plaaster. Ik sprak met haar af dat ik haar wel met de auto ging ophalen en weer naar huis brengen achteraf. Kon toch geen probleem zijn: tijdens de opvoering moest ze toch stilzitten?

De dag van de opvoering zelf word ik opgebeld. Ze had me de avond tevoren tevergeefs proberen bereiken. Haar dokter had haar gezegd dat ze met haar voet omhoog moest blijven liggen. Ze kon dus niet mee.

Gelukkig heb ik in allerijl nog iemand kunnen vinden die bereid was mee te gaan naar die opera.

Een tiental dagen later al kwam de de kuisvrouw bij ons schoonmaken op krukken.

Niets dan last met dat huishoudelijk werk, schoonmaakpersoneel inclusief. Ik kan het me veroorloven om dat te zeggen, want artistiek is onze kuisvrouw misschien wel, maar een geekgirl is het zeker niet. Ik geloof nooit dat ze een pc en internet heeft. Ze leest dit dus toch lekker niet!

4 opmerkingen:

Els zei

Echt héél sjiek artikel. De artistieke kuisvrouw vereeuwigd dankzij wijvenweek. Ons Georgina zal je dankbaar zijn voor dit eerbetoon!

Tantieris zei

Dat is geen kuisvrouw ... dat is een supervrouw ;-)

Georgina zei

Ja, wat tof: het vaak negatieve cliché-beeld over 'de kuisvrouw' is alweer doorprikt.

zapnimf zei

Interieurverzorgster!
Vanochtend heb ik - ikke bijgod - nog druk gemaakt omwille van iemand die op d'r blog vond dat 'iedereen maar een poetsvrouw met dienstencheques moest nemen'.