maandag 24 maart 2008

Wijvenweek


Per toeval ontdekt via enkele blogs die ik nauwgezet opvolg: de Wijvenweek!
Op initiatief van twee vooraanstaande vrouwelijke blogsters, Kerygma en Lilith, zullen een grote groep vrouwelijke bloggers een hele week bloggen over hun vrouw-zijn rond een dagthema. Alle schrijfsels worden verzameld op een feed, waarop ik me al geabonneerd heb.

Ongetwijfeld een leuk en leerrijk opzet, ook voor ons mannen. Kwestie van ooit eens het mysterie 'vrouw' te ontsluieren. Ik heb me er een groot deel van de namiddag in verdiept. Een twintigtal posts gelezen en dikwijls een korte reactie geschreven. Claus zal nog even moeten wachten met zijn kreeft.

Die twintig blogposts volstonden wel. Nooit geweten dat vrouwenlichamen aan zoveel kwaaltjes lijden. Dat vrouw-zijn bijna per definitie betekent dat je bepaalde mankementen hebt.

Naast veel gejeremieer over de onvolkomenheden van het eigen lichaam waren er vandaag ook wel informatieve posts. Die van Tantieris vond ik opvallen, omdat die als bijna enige bij de post over haar 'wijflijf' de grenzen van haar eigen lichaam overschreed.

Opmerkelijk ook hoeveel vrouwelijke bloggers er zijn, meer dan mannelijke, of vergis ik mij?
Ik heb even de proef op de som genomen en mijn eigen 'blogroll' als referentie genomen. Niet echt een objectief criterium, maar wel een indicatie, héél subjectief, meer niet. Ik heb mezelf meegerekend als mannelijke blogger en andere bloggers die meer dan een blog hebben maar voor een gerekend. Ik kom aan 25 mannelijke blogs tegenover 21 vrouwelijke. Merkwaardig!

Dat terwijl ik het gevoel heb veel meer vrouwenblogs ,of liever 'wijvenblogs', te volgen. Dat zal wel een persoonlijke bias zijn. Wellicht volg ik die zgn. 'wijvenblogs' ook beter op. Er staan ook een aantal links naar politieke blogs op mijn blogroll en traditioneel scoren mannen daar beter. Archetypisch moesten vrouwen gedurende de wasbeurten aan de rivier over het huishouden en de gewone dingen des levens praten. Zou het dat zijn?

Ik heb me voorgenomen de wijvenweek de rest van de week verder op te volgen. En me te onthouden van verdere seksistische commentaar. After all, ondanks al hun fysieke gebreken, die hier vandaag ook overdadig beschreven zijn, wij mannen houden toch van die 'wijven', zoals ze hier oneerbiedig geboekstaafd werden?

4 opmerkingen:

Els zei

Ik denk dat Claus zijn kreeft ook wel zou hebben laten staan voor zo veel vrouwvolk. Anyway, hm, mijn post mag dan wel informatief geweest zijn maar eigenlijk neem ik het toch allemaal niet zo heel erg serieus. Zeker niet vandaag: no way eigenlijk dat ik over mijn al dan niet aanwezige complexen aangaande mijn lijf iets zou kunnen bloggen. Erger nog, ik weet niet hoe ik zoiets zou moeten formuleren. En wie heeft daar een boodschap aan? Help, ben ik een man? Enfin, ik amuseer mij, hoewel ik mij ooit heb voorgenomen niet te mee te doen aan bloginitiatieven exclusief voor vrouwen. Wat een commentaar, ik kan er beter nog maar eens een blogpost over schrijven, maar ik moet erelonenen invorderen of er komt hier geen wijvenbrood op de wijvenplank!

Evelien zei

Jij lijkt nog enthousiaster te zijn dan de meeste vrouwen zelf over de wijvenweek. ;)

zapnimf zei

Nice!
Een man die mee is.

Anoniem zei

Die term wijvenweek was inderdaad oneerbiedig, maar wel een geuzennaam zeker?