dinsdag 13 januari 2009

Sp.a = Socialisten en Progressieven anders

Anciaux heeft de klus dan toch geklaard: de Sp.a is van naam veranderd en hij is met zijn volgelingen overgestapt.

Ik vind de oplossing nog behoorlijk elegant: het letterwoord blijft hetzelfde. Alleen voluit is het anders. Het logo en de briefhoofding zullen niet gewijzigd moeten worden. Het is en blijft Sp.a.

Nu wachten op de reacties. Bijvoorbeeld van Sp.a-Rood, die waarschijnlijk wel tegen deze naamsverandering gekant zullen zijn. En tegen de komst van Anciaux.
Ik hoop ook dat 'sommige Gentse bloggers' de dreigementen die ze op hun blog geuit hebben niet hard zullen maken. Men moet verder kunnen kijken dan louter de sympathie of antipathie voor 'sommige personen'.

Mij stelt deze oplossing tevreden. De naam suggereert wel dat er een tweedeling zou zijn tussen socialisten en progressieven en dat is toch wat spijtig. Maar meer zat er allicht niet in.

Als de Sp.a wil groeien kunnen ze wel niet anders dan de partijideologie een beetje opentrekken. Er is daar eigenlijk niets nieuws: er zijn in het verleden nog verruimingsoperaties geweest, vooral dan in de richting van de christendemocratie. De fameuze oproep tot progressieve frontvorming van Léo Collard al in de jaren '60 bijvoorbeeld. Enkel op deze manier kan Sp.a (weer) uitgroeien tot een sterke sociale en progressieve partij. En dat is het belangrijkste. Niet de naam.

Verdere praktische consequenties zijn er voor mezelf niet. Aangezien ik in deze tot de voorhoede behoorde. En geen lepel suiker nodig had...

Dit voor de lezers die dat nog niet begrepen hadden.

7 opmerkingen:

Stefaan zei

Het feit dat men bij de sp.a nu zo sterk een onderscheid maakt tussen socialisten en sociaal-democraten of progressieven is een beetje gek. De sp.a is al decennia een sociaaldemocratische partij. Figuren als Willy Claeys en Karel Van Miert die de partij jarenlang hebben gedomineerd waren en zijn zeer gematigd, net als de meerderheid van de leden die doorgaans lid is in de hoop van een profijtje hier of daar.
Ik herinner me nog hoe het de 'socialisten' waren die bv. de staatsbank ASLK hebben verkocht aan de privésector. De 'socialist' Herman Verwilst werd daarvoor beloond met een topfunctie bij FORTIS.
OK, in de oppositie is de retoriek een beetje scherper maar het blijft hooguit een beetje sociaal corrigeren van van de vrije markt.
Bert Anciaux past dan ook binnen die partij. Zijn vader Vic stond trouwens ook reeds heel dicht bij de sp.a en gaf indertijd al gezamenlijke persconferenties met Van Miert. Ben wel benieuwd hoe de politieke overlevingskunstenaar Anciaux het er verder zal vanaf brengen.

Georgina zei

Wat een kaakslag voor de socialisten...
Nu weet ik nog zekerder dat ik nooit op de sossen ga stemmen.

De Gentse Zwijger zei

Allez Georgina! Zo'n straffe taal ben ik van jou niet gewoon?
Maar aangezien ik toch weet dat jij Groen! stemt kan ik er nog mee leven.
Overigens vind ik het godgeklaagd welke negatieve emoties iemand als Bert Anciaux oproept.
Schaar je dan eens achter een project!
De naamsverandering is een schaamlapje, daar niet van.
Een schaamlapje dat ik trouwens niet nodig had. Maar als sommigen die lepel suiker nodig hadden, waarom dan niet?
Dat betekent echter niet dat het kind met het badwater weggegooid moet worden! Om met hetzelfde bloemrijk taalgebruik te eindigen :-)

Thomas zei

Anciaux zal zoals gewoonte zich weer aanpassen aan de situatie. Daar is hij goed in. Door deze zet krijgt hij volgens mij terug meer stemmen achter zijn naam. Proficiat Anciaux!

----------------------------------
www.aboatforaboat.blogspot.com

Georgina zei

Ik bedoel alleen dat het beetje sympathie ik voor de sossen had een serieuze kaakslag gekregen heeft, maar Mieke Vogels reactie op Els Schelfhout doet mij terug twijfelen of ik nog wel lid van Groen wil blijven.
Een mens zou nog a-politiek worden...

Anoniem zei

Blijkbaar heeft Bert Anciaux last van rancune. Hij heeft zijn vroegere medestandster Nelly Maes meteen gedumpt uit het bestuur van het Vlaams-Cultureel Centrum De Buren in Brussel. Nelly is niet meegestapt met Anciaux naar de sp.a en bij de SL-P gebleven. Dat verdient een straf natuurlijk.

De Gentse Zwijger zei

Tja, Crime and punishment!
Schuld en boete!
Grapje!
Politiek is een vuile stiel.
Dat weet toch het kleinste kind?
Wat ik op het net, en vooral dan op Facebook, allemaal lees van die SLP'ers over hun vroeger boegbeeld Bert Anciaux vind ik eerlijk gezegd ook alles behalve netjes!