zondag 24 februari 2008

Zakman


Het is niet mijn foto (hopelijk neemt niemand het me kwalijk dat ik die foto even "leen". Het is immers voor de goede zaak? Hoe kan ik trouwens iets over zakman schrijven zonder foto?). Ik heb hem alweer van een Gentse Facebook groep genomen. Maar wie kent hem niet, onze 'Zakman'?
De man loopt al zo'n 25 jaar in Gent rond met zijn zakken, vooral op de as Sint-Pietersstation-Nederkouter. Mystereuze figuur. Ik heb hem in 1980 ooit nog op café gezien in Gent (in het Damberd). Nadien nooit meer. Alleen nog op straat. Meestal erg verwaarloosd gekleed, in gescheurde jeans. En met zijn zakken. Wat zit erin? Waar gaat die man naartoe? Wat zoekt hij? Een mysterie!
Wie het antwoord kent mag het hier komen vertellen. Of het mailen, als het te delicaat is.

7 opmerkingen:

Georgina zei

In Leuven liep ook zo'n man rond. den Jempy... Of hij nog leeft is mij een raadsel.
Het verhaal ging de ronde dat het een intelligente ingenieur was die op een dag vrouw en kinderen verliet en op straat ging leven. Of het waar was???
Er liep ook een in oude priestergewaden man in Leuven rond die stond te prediken. Over hem vertelde men dat hij een Ier was die een moord gepleegd had.(Idd, ik woonde dus vroeger in Leuven ;))

Evelien zei

Die man intrigeert mij ook al een hele tijd. Ik vraag mij vooral af wie hij was en wat hij deed voor hij 'zakman' werd. Waaraan denkt hij zo hele dagen tijdens zijn wandeltochten.

Hij gaat trouwens altijd mooi langs de kant voor mensen die passeren. Ooit passeerde ik hem toen ik mijn laptop vasthad, mijn mp3-speler speelde en ondertussen was ik nog een sms aan het sturen ook. Ik geneerde mij ineens om al die dure spullen die ik zo vanzelfsprekend vind.

Ik zag hem ooit ook eens met iemand een babbel slaan. Om een of andere reden denk ik dat het een heel vriendelijke man is.

Marieke zei

Zakman heet eigenlijk Willem. Hij is redelijk schuchter. Als ik me niet vergis had hij ooit een zeer ok job. Heeft gestudeerd. Probeert dagelijks een slaapplaatsje te bemachtigen in een van de opvangtehuizen.
Duurt eventjes om zijn vertrouwen te winnen, maar slaat toch af en toe een praatje. Mijn vorige buren gaven hem af en toe iets en bleven al wel eens met hem babbelen. Zij vonden hem alvast zeer vriendelijk.

Bertrand zei

Ik ken verschillende verhalen over hem, de meesten zijn weinig betrouwbaar omdat ze van horen zeggen zijn. iemand kon me onlangs wel vrij gedetailleerde info over hem geven: zakman heet eigenlijk Antoon (ik lees hier net Willem?!, en was jaren geleden een succesvolle ingenieur in een gents bedrijf dat goed draaide (welk bedrijf weet ik niet, het zou bruikbare informatie zijn). Hij was getrouwd en had kinderen. Zijn vrouw of zijn zoon (opnieuw een deuk in de geloofwaardigheid) werd op zekere dag aangereden door tram 1, waarop Antoon volledig door het lint ging. Sindsdien dwaalt hij langs tramlijn 1. Om een of andere reden wordt hij ontzettend kwijt als fietsers op het voetpad rijden. Dit heeft misschien te maken met dat tragisch ongeval.

Bertrand zei

Vervang in m'n voirge post 'kwijt' door 'kwaad'.

dP zei

In dit stukje dat ik flinke tijd terug schreef, komt Zakman ook voor.
http://dp-spot.blogspot.com/2008/06/stadsgezicht.html

Helaas liet hij (naar het schijnt) naast heel veel zakken ook uitwerpselen achter in 't gebouw waar hij binnen mocht.

Claudia zei

He will become a mighty son of the Almighty God!Great miracle!!!