maandag 5 september 2005

Dag 5: vrijdag 26 augustus. Leuven-Gent

Overwegend zonnige dag, hoewel er wisselvallig weer voorspeld was. Veel volk bij de start in Leuven. De ploeg van Jong-VLD is gearriveerd, met voorzitster Dewy Vande Vyver aan het hoofd, als enige jongerenvoorzitster die meefietst naast Miranka Relekom van het organiserende Spirit. De VLD'ers zijn vooral jonge vrouwen. Zoals Aanja Otte van De Standaard schreef, vind je de mooiste vrouwen in de politiek bij de VLD. Ze zijn ook goed geƫquipeerd. Staatssecretaris Els Van Weert van Spirit fietst mee tot Kapelle-op-den-Bos. Onderweg sla ik even een praatje met haar. Zekere Joris van Jong-CD&V zal meefietsen tot Diksmuide en krijgt algauw de bijnaam den Tsjeef.

Veel bekijks in het centrum van Leuven. We volgen de route die ik enkele dagen voordien in omgekeerde richting fietste en doen er heel wat minder kilometers over: maar een goede 100. Geen heuvels hier, wel kasseiwegen. Ik word twee keer uitgedaagd tot een spurt op een brug en win telkens.

Middagpauze en goede ontvangst in Kapelle-op-den-Bos. Toespraak door burgemeester Leo Peeters. Dan toch een socialist! Hij beklemtoont zijn rol in de actie van de burgemeesters voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Bezoek van Annemie Vandecasteele, ex-Volksunie, ex-Spirit, nu VLD, die de hele bende tracteert.

Bij het vertrek een speciaal persmoment. Gedurende 2,5 km rijdt een go-cart met alle jongerenvoorzitters of hun plaatsvervangers mee. Hij vertraagt het tempo gevoelig.


Middagpauze in Kapelle-op-den-Bos. Persmoment: de voorzitters van alle jongerenpartijen (behalve die van het Vlaams Belang) of hun plaatsvervanger(s) fietsen een kilometertje of twee mee in een go-cart en trekken zo het tempo gevoelig naar omlaag. Posted by Picasa

Het is de dag van de officiƫle ontvangsten: op het stadhuis van Lebbeke, de volgende stop, worden we verwelkomd door Dirk de Cock, schepen voor Spirit en gewezen Vlaams volksvertegenwoordiger. Via de grote baan die ik ook op de heenweg gevolgd heb naar Wichelen en Schellebelle. Laatste pauze van de dag in provinciaal domein Den Blakken in Wetteren. Taverne met terras dat uitgeeft op een prachtig park. Alweer iets nieuws dat ik leer kennen.


Pauze en ontvangst op het gemeentehuis in Lebbeke Posted by Picasa

Het laatste stuk van de dag, tussen Wetteren en Gent, verloopt uiterst nerveus. Ik fiets de hele tocht bij voorkeur vooraan, omdat dit het beste is tegen valpartijen e.d.m., dat heb ik uit de televisiebeelden van wielerwedstrijden geleerd. In Gent, mijn eigen stad, wil ik graag vooraan toekomen. Er zijn er vooraan nogal wat die op elkaars wielen rijden. En het verkeer wordt drukker en drukker als we Gent naderen.

In Gent krijgen we politiebegeleiding. Dat is nodig ook, want het is avondspits. Verder weinig belangstelling voor die rare groep fietsers. Aankomst in de jeugdherberg. Ik rij naar huis. Hectisch gedoe: fiets schoonspuiten en opblinken, bagage verwisselen, foto's op de computer, batterijen opladen, badje nemen. Ik ben er de hele avond mee bezig.

Geen opmerkingen: