zondag 18 september 2005

Steenbakkerijen in de Rupelstreek

Ik was eigenlijk helemaal niet van plan om iets te posten over mijn zondagje in Boom. Maar aangezien het zo vreselijk interessant was. En aangezien ik de onhebbelijke gewoonte begin te krijgen om altijd en overal foto's te nemen...

's Ochtends kregen we een rondleiding in het Ecomuseum & Archief van de Boomse Baksteen. Een bezoekje aan de teloorgegane wereld van de steenbakkerijen in Boom, waarvan er nu nog maar 2 over zijn: de ambachtelijke die we bezocht hebben en een industriƫle. Je ziet op volgende foto een stukje van de ambachtelijke steenbakkerij die ook als museum dienstdoet:


Stukje van het steenbakkerijmuseum van vzw EMABB in het gehucht Noeveren in Boom Posted by Picasa

De huisjes links op de foto (in de schaduw) zijn werkmanshuisjes, die momenteel gerestaureerd worden door vrijwilligers van de vzw. Eigenaardig zijn de voordeuren van de huisjes aan de achterkant, niet de straatkant. Rechts is o.a. een cirkelvormige oven waarin de stenen gebakken worden. Het compex is een museum, maar ook een nog actief bedrijf waarin 14 mensen tewerkgesteld worden. Het heeft wel last met de milieu-inspectie i.v.m. emissienormen. Elke zondagnamiddag om 14u00 is er een begeleide rondleiding.

Boom was en is een zeer proletarische streek. De socialisten staan er van oudsher sterk, de laatste tijd helaas ook het VB.

Een goede aanleiding om de novelle Klinkaert van Piet Van Aken eens te lezen. Deze twintigste-eeuwse Vlaamse romancier schreef over de steenbakkerijen en de kinderarbeid in de Rupelstreek. Ik heb wel al iets gelezen van hem, maar niet dit werk dat, afgaande op de beschrijving door de gids, nogal naturalistisch moet zijn. Hard labeur in die tijd, daarover was iedereen het eens! Maar de mensen waren daarom niet minder gelukkig, denk ik. Het waren gewoon andere tijden, al was er natuurlijk veel uitbuiting en andere miserie.

In de namiddag volgde een begeleide wandeling door provinciaal domein De Schorre. De gemeente verkocht dit domein - waar voorheen klei afgegraven werd, vandaar ook de helling op de foto - in 1989 aan de provincie, die er een provinciaal sport- en recreatiedomein van maakte. De steenbakkerijen in de Rupelstreek rond Boom gingen teloor door de concurrentie van nieuwe bouwmaterialen (vooral beton) en andere kleigebieden (de Kempen, Westfalen).


De gewezen kleiput in wat nu provinciaal domein De Schorre is. Het is een mooi natuur- en recreatiegebied. Je kan er o.a. aan initiatie deltavliegen doen. Op de achtergrond het kerkje van Boom. Posted by Picasa

Je kan mooie natuurwandelingen maken in dit domein. Wat we ook gedaan hebben, onder begeleiding van een gids, tijdens wat wellicht een van de laatste mooie (na)zomerdagen van het jaar was.

1 opmerking:

Hannibal Gent zei

Niet slecht voor een zondag. Bij mij kwam mijn schoonbroer stopcontacten plaatsen... :-)