donderdag 3 april 2008

Catchphrases

Even iets anders nu. Het moet niet altijd over de liefde gaan. Ik ben ontroerd, beste Els en andere vrouwelijke fans, over jullie dunk van mijn expertise in liefdeszaken.

Het heeft natuurlijk wel al de geschreven pers gehaald, die mededeling van het Genootschap Onze Taal over catchphrases, citaten en uitdrukkingen uit de media die binnengedrongen zijn in het algemene taalgebruik. Maar ik vond het wel leuk om hun overzichtslijst ook hier te hebben. Hier kan je immers doorklikken en in de krant of op televisie niet. Altijd handig, al is het maar voor eigen gebruik. Er zit natuurlijk heel veel van Noord-Nederlandse origine bij, ook uitdrukkingen die bij ons in het Zuiden minder bekend zijn.

Er zijn er, na controle, toch enkele bij uit onze contreien Zelfs de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde heeft godbetert de lijst gehaald (komt dat ook uit de media?). Andere bekende zijn vergeten of niet gesignaleerd, zoals Ik dank u voor uw waaaaaaandacht! (Herman Brusselmans, Huis van Wantrouwen). Had die in diezelfde uitzending ook geen taalrubriek met een 'catchphrase'-naam, maar die ben ik vergeten - of nee, toch niet, Klare Taal, dat was het!

En waar is U kijkt toch ook? (Emiel Goelen)

5 opmerkingen:

Els zei

Ik dank u voor uw waaaaaaandacht! zit nog iedere keer in mijn hoofd als ik in het publiek iets moet zeggen. Fijn, wel iedere keer die giechel onderdrukken.

zapnimf zei

Ik ga voor 'Beam me up Scottie'.

Els zei

Ik ben nu naarstig aan het denken over Gentse catchphrases ter voorbereiding van een artikeltje op Gentblogt...iemand enig idee?

De Gentse Zwijger zei

Lekker beest? Geen echt Gents dialect, maar toch een zangeres uit Gent (St-Amandsberg), met een duidelijke, maar 'beschaafde' Gentse tongval.

Er zullen er wel genoeg zijn, denk maar aan Romain Deconinck, Pierke Pierlala, Biezebaaze, Walter De Buck, Eedjen Anseele, Karel Waeri, etc...

Je moet er opkomen.

Els zei

Zeer zekerst! Bij Isabelle zijn er zeker nog te vinden! Intussen valt er mij zo om het uur eentje te binnen:-)