dinsdag 22 april 2008

Postkaarten

Even genoeg over de politiek. Het is hier eerder een lifeblog dan een louter politieke blog. Als het alleen maar over politieke gaat durft het op het net nog al eens te ontaarden in welles-nietesdiscussies of scheldpartijen.

Al heb ik gezien dat de SP.a op haar vernieuwde website aandacht besteedt aan de blogs van haar leden, ook die van niet-mandatarissen. En ook een overzicht bevat van items over SP.a in de blogosfeer via de zoekfunctie van Technorati. Hier leest u er alles over (misschien krijg ik nu ook wel een vermelding in dit overzicht, gniffel, gniffel!).

Ook de debatmodule op de site is vernieuwd. Daar kunnen ze bij de VlaamsProgressieven nog eens een punt aan zuigen. De oude Spirit-website was niks interactief en de nieuwe is blijkbaar niks beter.

Maar ik ging het dus niet over politiek hebben, maar over een hobby van mij: postkaarten verzamelen. Vooral via eBay. Hierboven vind je mijn meest recente aankoop van eergisteren. Ik heb de kaart net ontvangen. Ze heeft me, verzending inclusief zo'n 12,50 euro gekost. Vrij veel, maar ja, als je de pech hebt dat iemand tegen je begint op te bieden kan dat oplopen.

De postkaart stelt een barakkenkamp voor in Nieuwpoort in 1920. Het stadje werd in de Eerste Wereldoorlog volledig met de grond gelijkgemaakt. Na de oorlog werden er in eerste instantie noodwoningen opgericht. Het is niet uitgesloten dat op deze foto familie van mij staat. Vandaar ook mijn interesse voor dit postkaartenthema.
De tweede postkaart heeft me veel minder gekost op eBay. Maar 2 euro, verzending inbegrepen. Je ziet: met wat geluk kan je op eBay zaakjes doen! Het is ook een scène uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek: een Spahi (Marokkaanse ruiter) vertelt zijn wedervaren aan collega-militairen in Veurne.

Beide postkaarten zijn verzonden en zijn dus in feite authentieke historische documenten.

7 opmerkingen:

Evelien zei

Mooi, mooi. :)

Anoniem zei

Postkaarten verzamelen... ik begin er niet aan. Maar wat is eigenlijk het criterium om een kaart te verzamelen?

De andere Peter (ik dus)

De Gentse Zwijger zei

@Peter: zoals je zelf bepaalt. Ik verzamel voral postkaarten uit de Eerste Wereldoorlog, vooral uit de Westhoek. Daarnaast alle postkaarten van Nieuwpoort van voor 1914 en tot omstreeks 1920-21.

OOk sommige kaarten van mijn collectie van Red Star Line, de Antwerpse rederij die miljoenen mensen naar Amerika bracht, hou ik.

Ik heb nog een collectie fantasiekaarten uit de periode 1900 tot 1940 die ik nog wel eens verkoop op eBay als ik daar tijd en goesting voor vind.

zapnimf zei

Ok ok, de twee po's : politiek en postkaarten verzamelen.
En wanneer krijgen we nog eens iets over je lief? ;-p

Yves Garmyn zei

Hele leuke hobby. De mijne is genealogie. Een deel van de familie is van Nieuwpoort. Haar nonkel een visser is op zee gestorven. Ben op zoek naar foto's van een stoomschip. Het stoomschip "Stad Nieupoort" die met 8 manschappen en volle lading vergaan is in de Noordzee op 25/03/1898. Het schip dat op weg was van A'pen naar Kingslijn, behoorde toe aan de naamloze maatschappij "Handelsvereeniging". Een van de acht manschappen was mijn overgrootvader Vercouillie Karel Louis (°08/10/1859). De andere zeven waren Bouve Alfons (matroos), Vanderzijpe Henri (matroos), Vercnocke Theofiel (matroos), Verbanck Karel (matroos), Rumpler Herman (matroos), Vandenbussche August (stoker) en Dalle Isidoor (stoker).
Mvg, Yves

De Gentse Zwijger zei

Ik zal eens informeren, maar ik denk niet dat ik foto's van De Stad Nieuport heb, ook niet in boekjes.
Mocht het u interesseren: ik heb onlangs een boek gepubliceerd over Nieuwpoort in de Eerste Wereldoorlog, getiteld "Frontstad in de Grote Oorlog".
Het wordt op zaterdag 30 mei 2015 voorgesteld in het stadhuis van Nieuwpoort.

De Gentse Zwijger zei

Meer info over mijn boek op deze blog volgt binnenkort
(als ik eens 5' tijd heb :-)