zondag 27 april 2008

Over stokjes, amateurs en een blogosfeer

Speels maar serieus is de eerste die gevolg gegeven heeft aan het gastblogger-stokje, dat ik ondermeer aan hem doorgegeven heb. Bedankt voor de snelle reactie! Hier volgt de tekst van zijn gastblog:

De Gentse Zwijger nodigt me uit om deel te nemen aan een nieuw soort stokje: ik schrijf een gastbijdrage, en nodig drie andere bloggers uit om een gastbijdrage voor mijn blog te schrijven. Een uitstekend idee. Als er één ding is dat bij mijn weten ontbreekt aan onze "blogosfeer", dan is het nog wel die blogosfeer zelf! Dat wil zeggen, ikzelf ken verschillende blogs waar geregeld iets te beleven valt, maar communicatie en uitwisseling van ideeën *tussen* die blogs - daar lijkt me nog veel werk aan te zijn.

Ongetwijfeld is dat voor een stuk ook onwetendheid. Zo schrijft "De Gentse Zwijger" zelf in een soortgelijke gastbijdrage over Eve :

"Deze blog doet immers te veel denken aan de 18de-eeuwse salons van de Verlichting, waar grote geesten debatteerden over de meest verheven onderwerpen van maatschappelijk, wetenschappelijk, filosofisch en cultureel belang. In gedachten zie ik Voltaire, Rousseau, Montesquieu, Diderot en de anderen hier soms rondwaren, druk causerend."

Kijk toch eens aan! En zeggen dat ik net zelf naar dat blog had verwezen omdat het (steeds volgens mij) zeer terecht een oproep tot uitwisseling van kennis had gelanceerd. We zijn uiteindelijk allemaal (quasi-)amateurs in de onderwerpen die ons interesseren, en de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen is precies wat blogs bieden. Ik moet Eve zelf maar eens wat meer gaan volgen, want het lijkt niet uitgesloten dat ik op zoek ben naar iets dat al lang net voorbij de lengte van mijn eigen neus onder mijn ogen ligt.

Het wordt helemaal interessant als we zien dat de Zwijger Eve een beetje verder tot een "rood bastion" uitroept (en zichzelf tot een Vlaamse progressief)! Als je weet dat ik mezelf filosofisch tot het "kritisch rationalisme" reken, en economisch tot de liberalen (zij het niet in partijpolitieke zin) dan zie je meteen stof genoeg tot discussie. Het is overigens dat kritisch rationalisme dat mij hier het cruciale punt lijkt.

Zeer zeker houden mensen als ik vast aan ideeën als "vrije markten" en "minimale overheden" en "het Westen heeft het beter gedaan dan de rest" - wat iets héél anders is dan "heeft de rest geplunderd"... of wat had je gedacht? Maar onder "kritisch rationalisme" ben je heus niet verbaasd te ontdekken dat er grenzen zijn aan je theorieën en beperkingen aan je ideeën: wel integendeel. Wie wel eens bij mij passeert heeft al lang gezien dat uitgerekend die grenzen me vaak veel interessanter lijken dan de zoveelste viering van het eigen gelijk - waar we immers toch al overtuigd van zijn?

Maar daarmee ligt de intellectuele uitdaging wel op tafel. Hoe zit dat precies aan "de andere kant"? Vaak heeft de linkerzijde die ik te zien gekregen heb alvast Marx gelezen. Veel erger is dat ze vaak *niets anders* dan Marx hebben gelezen. Nu geloof ik heus wel dat dat ligt aan wat ik te zien heb gekregen, en niet aan "de linkerzijde" als zodanig. De uitdaging is dan of nadenkende mensen, aan beide kanten van het spectrum, elkaar iets kunnen vertellen. Zou dat geen mooie verbreding zijn van wat we momenteel hebben aan blogosfeer?

Bedant voor je kritische en zeer intellectuele bijdrage, Speels maar Serieus! Rest nu nog enkel diezelfde opdracht op je eigen blog door te geven aan andere bloggers naar keuze.

2 opmerkingen:

zapnimf zei

Djeezes, Gentse zwijger, kent gij raar volk!

De Gentse Zwijger zei

Hela, hela, Zap, mijn gastbloggers niet beledigen hé?