zondag 27 april 2008

Kanaalfeesten

Ik ben vandaag in de namiddag naar de Kanaalfeesten in Oostkerke (Damme) geweest, een manifestatie tegen de verbreding van het Schipdonkkanaal. Ik was dat wel aan mezelf verplicht, omdat ik mij nu eenmaal voor die actie geëngageerd heb. In Zomergem was er ook het een en ander te doen en in het hele traject tussen Zomergem en Oostkerke trouwens ook. Maar ik moest in Oostkerke mijn (wel mooi, maar nogal braaf) T-shirt tegen de verbreding, dat ik via het internet besteld had, afhalen.

Tegen? Nee! Eigenlijk was het meer een familiale happening voor de mooie natuur in de buurt van de Blinker (Leopoldkanaal) en de Stinker (Schipdonkkanaal), de twee kanalen die bij Damme samen naar (Heist-aan-) zee lopen.
De locatie Oostkerke was wellicht niet toevallig gekozen om op de Kanaalfeesten als voornaamste hoofdkwartier voor 't Groot Gedelf te fungeren: het is de buurt waar het natuurschoon rond het Schipdonkanaal het meest indrukwekkend is. Niet te geloven dat men deze streek zou willen verknoeien door er een industrieel kanaal door te leggen.

Op de foto hierboven: de Duvel-tent van de actiegroep in Oostkerke (Damme). Schitterend weer in onze contreien het grootste gedeelte van de dag. Toen ik rond drie uur in Oostkerke arriveerde, gaf de zon een tijdje verstek, zoals je op de foto's kan zien. Wanner ik rond vijf uur vertrok, was het al efkes terug opgeklaard.

Er was behoorlijk veel volk. De organisatoren mogen tevreden zijn. Ik heb natuurlijk alleen Oostkerke gezien. Maar ook een tijdje langs het kanaal gereden. En daar waren veel wandelaars en fietsers. De dorpskern van Damme zelf stikte van de toeristen, maar dat is wellicht altijd zo bij mooi weer.

En in Oostkerke zelf: zowaar een Gentenaar die ik ken: Eric Goeman en partner waren ook present. Wie zei ook alweer dat de Gentenaars niet wakker liggen van de verbreding van het Schipdonkkanaal?

Hierboven een stil (en wat commercieel) protest tegen de verbreding.

Gentenaar Mong Rosseel heeft een lied geschreven tegen de verbreding op de melodie van Drie Schuintamboers. Ik laat de tekst ervan hier volgen, om af te sluiten:

Schipdonkkanaal
Dat was vroeger de stinker
Schipdonkkanaal
Dat was een zwarte modderpoel
Een vaart vol smeerlapperij
Van 't Meetjesland tot aan de zee

Schipdonkkanaal
Dat heet vandaag natuurschoon
Schipdonkkanaal
Omzoomd met lange bomenrijen
Zo goed als autovrij
Van 't Meetjesland tot aan de zee

Schipdonkkanaal
Ze willen je verbreden
Schipdonkkanaal
Ze gaan je betonneren tot
een industriële vaart
Van 't Meetjesland tot aan de zee

Schipdonkkanaal
We moeten je beschermen
Schipdonkkanaal
We willen je bewaren als een
feest voor wandelaars
Van 't Meetjesland tot aan de zee

Schipdonkkanaal
Je hebt ons hart gestolen
Schipdonkkanaal
Je blijft ons steeds bekoren vol
met riet en watervogels
Van 't Meetjesland tot aan de zee

4 opmerkingen:

ELs zei

Mooi verslagje!

Kathy zei

Zeer graag gelezen!

Georgina zei

Hé dat is daar precies een mooie regio!

zapnimf zei

Hier aan het eind van onze straat zouden ze het antitankkanaal ook een tikkeltje gaan verbreden. Een verbindingskanaal tussen het Albertkanaal en de Schelde. De plannen dateerden al van de jaren 70.
Goh, 'k heb daar niks moeten tegen protesteren, ze hebben die plannen vanzelf afgelast.
Ook een schoon stukje natuur anders.
In Damme kom ik zelf ook nog wel eens graag, drie straten en een kerk, 't is vlug bekeken.
En megagoei warme wafels!