zondag 20 april 2008

Terrasjesweer

Terrasjesweer vandaag, ook in Gent. Hier een foto van het terras van een leuk cafeetje annex antiekwinkel aan Sint-Jakobs. In de omgeving is er elke zondagmorgen een rommelmarkt. Het pleintje heet Beverhoutplein, zoals je op het straatnaambord kan lezen, als je op de foto dubbelklikt.

Toevallig zat er op het terras een plaatselijjke BG (=Bekende Gentenaar), toen ik vanmorgen deze foto nam. Het is een kunstenaar-dichter. Vooral in de tweede helft van de jaren '80 maakte hij enige naam als 'performer', een term die toen in de mode was. Echt doorgebroken is hij nooit, al heeft hij wel eens een dichtbundel gepubliceerd gekregen. Wellicht zelfs meer dan één. Maar ja: wat valt er vandaag de dag met poëzie te verdienen? Naast dichter is of was hij ook grafisch kunstenaar.

Hij is al van in het begin van de jaren '80 een bekende figuur in het Gentse uitgaansmilieu. Hij zat vooral veel in café Het Damberd op de Korenmarkt (ik ook trouwens, héhé, maar de laatste jaren veel minder). Verder had hij nogal de gewoonte om met hangende schouders en een lichtgebogen rug rond te lopen. Ik heb hem leren kennen in het jaar 1980. Hij woonde toen in het Pand ofte het Caermersklooster in het Patershol, dat toen gewelddadig ontruimd werd omdat de stad Gent beslist had het te renoveren. Alle bewoners moesten eruit, willen of niet (en de meesten wouen niet!).

Ik ben zelfs zijn naam vergeten. Zijn voornaam was Johan geloof ik. Nee, nu schiet het mij toch te binnen: Johan Joos, dat is zijn naam. Volgens Google stond hij ooit zelfs bekend als de Vlaamse punkdichter.

Op de foto zit hij achteraan aan een tafeltje te praten met iemand. Tussen de vrouw met de zonnebril en de man met baard en bril.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Tiens, ik ben ooit eens doorgezakt in een café met gedichten van Richard Minne op de muur.In Gent Centrum (Het Kuipke?) Die man liep daar rond met een rol toiletpapier als sjaal geloof ik.
Bestaat dat café nog?

De Gentse Zwijger zei

@Els: Tuurlijk heb ik die bon van Gentblogt gekregen, of misschien zelfs van een sponsor van Gentblogt. Dat ik die echter uit jouw handen mocht ontvangen, gaf aan de bon nog een extra dimensie (bloost!). Gelukkig hoef ik hem nu dus niet weg te geven.

@Patrick: dat café op de Korenmarkt bestaat nog steeds, denk ik. Ik, kom er niet.

zapnimf zei

Veel punk is er precies niet meer van overgebleven.

Els zei

Hij is ouder geworden!Véél!

De Gentse Zwijger zei

Hij was meer punk in de geest, niet qua uiterlijk. Hij heeft er nooit als een echte punker uitgezien. Meer als een een beetje sjofele dichter, die zichzelf wat verwaarloost. Zoals Sjaalman in Max Havelaar van Multatuli.