dinsdag 28 maart 2006

Eén jaar de Gentse Zwijger

Sinds vorig weekend bestaat deze blog precies één jaar.

Hij is de laatste maanden weliswaar wat aan het slabakken.
Weinig behoefte om dingen op het net te gooien, te druk met andere zaken

Er is nog veel werk aan ook. Ik heb de blog tot een minimum beperkt qua layout. Weinig nieuwe snufjes ook. Ik heb me er nog niet echt beziggehouden met de vormgeving ervan.

Niettemin, bij het begin had ik niet gedacht dat ik het zo lang zou uithouden. De meeste dagboeken die ik ooit bijgehouden heb in mijn puberteit waren zo'n geen lang leven beschoren.

donderdag 23 maart 2006

Marxisten

Ik ben ondertussen de meeste van mijn tijdschriften kwijgeraakt. Ik heb een deel ervan aan Oxfam gegeven, een deel aan de universiteit. De rest gaat naar ADVN.

Voor een vrij omvangrijke voorraad van het Vlaams Marxistisch Tijdschrift (VMT) had ik een enkele weken geleden een zoekertje opgestuurd naar De Bebouwde.com van De Standaard.
Het duurde lang vooraleer het zoekertje verscheen. Bijna twee weken. Ik rekende er al niet meer op en had al een deel VMT's weggeven aan de Universiteitsbibliotheek.

Dan verscheen het zoekertje in De Standaard. Dezelfde dag nog zaten er 6 e-mails van geïnteresseerden in mijn bus. We kregen ook twee telefoontjes van geïnteresseerde archieven. Soms ga je er blijkbaar te gemakkelijk van uit dat die dat allemaal wel al zullen hebben.

Via De Standaard bereik je toch veel meer mensen dan via deze blog of Spotter. Dat mijn eigen blog niet zo'n geweldige verspreiding heeft wist ik, maar ik had misschien gehoopt op Planet Gent of zo. Of Spotter.

Ik heb de voorraad weggegeven aan de eerste die me e-mailde. Iemand die zich voorstelde als een linkse flamingant.

Gisteravond kwam hij de tijdschriften ophalen. Ik had een ouder iemand verwacht. Maar het was een jong gastje van naar schatting rond de twintig, wellicht nog student. Papa had hem gevoerd in zijn chique mercedes. Het zijn geen marxisten meer lijk vroeger.

Onverwacht had hij me zelfs een fles wijn mee. Hij leek ook erg blij met al die nieuwe marxistische lectuur. De vijf andere geïnteresseerden en de archieven heb ik moeten ontgoochelen. En ik die dacht dat er geen marxisten meer waren, een uitzondering hier en daar niet te na gesproken!

Kopstukkendebat in het Pand

Gisteren heb ik het eerste Gentse kopstukkendebat bijgewoond als afsluiter van het Congres Lokale en Provinciale Politiek van de Gentse Universiteit in het Pand.

De lijsttrekkers van de 5 grote lijsten waren er allemaal: Daniël Termont voor SP.a-Spirit, Sas Van Rouveroij voor VLD-Vivant, Filip Van Laecke voor CD&V-N-VA, Vera Dua voor Groen! en Francis Van den Eynde voor Vlaams Belang. Moderator was een journaliste van KNACK.

De belangstelling (voor het hele congres) was wat aan de magere kant: het publiek bestond vooral uit studenten in de politieke en sociale wetenschappen. Toch niet onbelangrijk dus voor de profilering van de politici. Daarnaast een klad ambtenaren, schepen De Regge, enkele provincieraadsleden (T.V., ...)

Het was een eerste debat in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober. Het terrein werd voorzichtig afgetast. Er kwam nog geen vuurwerk. Toch was het debat veelbelovend, want er zitten een paar goede debaters bij de lijsttrekkers. Vera Dua kwam sterk uit de hoek. Zoals te verwachten viel was Filip Van Laecke van CD&V als nieuwkomer nog wat bleu. Daniël Termont vond ik nogal onbehouwen. Hij is zeker niet zo fijnbesnaard als Frank Beke, die in de zaal zat. Ook veel minder diplomatisch. Dat zou de socialisten nog zuur kunnen opbreken.

Het debat werd voortdurend naar het gewestelijke niveau verlegd. Filip Van Laecke verschool zich constant achter Yves Leterme. Kop van jut was de Vlaamse overheid die de stad Gent zou benadelen tegenover Antwerpen, dit ondanks de aanwezigheid van een rist Gentse politici in de diverse regeringen. Nochtans krijgen beide steden 70% van de middelen uit het Stedenfonds. Antwerpen trekt dubbel zoveel als Gent, maar heeft ook een pak meer inwoners.

Alle sprekers waren het erover eens dat Gent meer middelen moet krijgen van de Vlaamse overheid. Dat zou al een boel problemen oplossen. Ik stel mij toch vragen bij dit goedkoop argument over de partijgrenzen heen. Het deed bij mij een belletje rinkelen. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 in Antwerpen kwamen alle lijsttrekkers op tv verklaren dat Antwerpen dringend meer geld moest krijgen van de hogere overheid om de historische stadsschuld te helpen delgen. Ook Chantal Pauwels van (toen nog) Agalev. Een paar jaar later brak het Visa-schandaal uit., waarbij toch minstens een hoop gesjoemel aan het licht kwam.

Voor de rest: voorspelbare standpunten. Groen! en Vlaams Belang wezen op de verloederde buurten in de negentiende-eeuwse gordel, waarvoor niets gedaan wordt, in tegenstelling tot de steeds mooier wordende Kuip van Gent. CD&V kwam op voor de deelgemeenten, waar die partij traditioneel sterk staat, of toch in sommige daarvan. De coalitiepartners schermden met projecten (Zuurstof voor de Brugsepoort, Bruggen naar Rabot, ...) en begrotingscijfers.

Al bij al een wat aarzelende aanzet, maar er beloven nog boeiende debatten te volgen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd!

woensdag 15 maart 2006

Boeken

Twee bananendozen en drie archiefdozen met oude tijdschriften naar de Boekentoren gedaan.
Wat de archieven betreft komt het einde stilaan in zicht.

Ben de laatste weken met de boeken bezig, waarin ik nog steeds verzuip. Eerstdaags nog enkele tweedehandsboekenwinkels en/of rommelmarkten bezoeken.
Wat De Slegte betreft ben ik bijna rond: in politieke boeken en gespecialiseerde historische boeken zijn die niet zo geïnteresseerd.
Boeken als Sporen naar 2000 van Jean-Luc Dehaene of Ik heb mijn zeg gehad van Georges Debunne moeten ze daar niet. Niet commercieel genoeg blijkbaar.
Ook een boek over Herman Vos: van Vlaams-nationalisme naar socialisme lustten ze niet.

Hoog tijd dat het weer wat betert, dat ik nog es kan gaan fietsen. Er is de laatste dagen wel wat zon, maar het is nog te koud.

vrijdag 10 maart 2006

Spotter bis

Spotter is blijkbaar niet echt een succes voor boeken en tijdschriften. Misschien wel voor huizen, auto's en vakanties. Eén iemand heeft gereageerd voor de tijdschriften, maar die laat nu ook niets meer weten. Nog geen reactie voor de boeken.

Maar ik raak die tijdschriften wel kwijt. De boekentoren zal er een hele stapel opnemen. Klantvriendelijk zijn ze daar anders niet. Eerst laten ze enkele weken niets horen , dan moet ik alles nog zelf brengen ook. Maar kom, het is voor een goed doel.

Als die andere persoon die interesse betoont heeft niets meer laat horen, zal ik misschien nog eens AMSAB contacteren. En de overschot naar OXFAM brengen. Die verkopen blijkbaar ook tijdschriften voor het goede doel.

De boeken wordt nog een ander paar mouwen. Vorig weekend het een en ander verkocht aan De Slegte. Pockets en licht beschadigde boeken interesseren hun niet. Je krijgt ook niet zodanig veel voor boeken die hun wel interesseren.

Ik heb een aantal boeken verkocht die ik destijds nog zelf voor mijn vader gekocht heb: De indiscrete charme van Jan Schueremans, pastoor van Ename van H. Milis, Gij met uw gezever, gij! van Kristien Hemmerechts, Procs in duplo van Jean-Pierre Van Rossem, Feestelijk Vermoord van Weduwe Oppermans, Louis Hap, het verhaal van een straat. De laatste twee moest De Slegte niet hebben. Van Feestelijk Vermoord verwonderde mij dat, want het is een Gentse detectiveroman van een 15-tal jaar terug, die tijdens de Gentse Feesten speelt.

Het probleem is plaatsgebrek: we kunnen die ongelooflijke hoeveelheid boeken gewoon niet meenemen. Mijn eigen boekenkast puilt zowat uit van de boeken. Ik heb boeken van mezelf verkocht om plaats te maken.Ik heb wel een zus die al veel meegenomen heeft, maar dat volstaat nog niet. Ik vrees dat ik binnenkort met boeken op rommelmarkten ga moeten staan. Het is eens wat anders.

vrijdag 3 maart 2006

Spotter

Blijkbaar is het bereik van deze blog toch wat te klein om er mijn archief op te slijten.
Zonet een advertentie geplaatst op Spotter, de nieuwe zoeketjessite van de VUM.
Hopelijk brengt dat meer op. Ik moet nog wennen aan dergelijke dingen als e-bay en zo meer.
Het is nooit te laat om je nieuwe on-linetoepassingen eigen te maken.
Mogelijk probeer ik via spotter ook wat boeken kwijt te raken.
Ik heb o.a. nogal wat historische boeken en boeken over de Vlaamse beweging die ik kwijt wil.