Poosje geleden dat ik nog wat geblogd heb. Niet dat ik niks meegemaakt heb. Gewoon de tijd niet gevonden. Of de zin om te bloggen.
Het is een verschijnsel dat ik ook bij andere bloggers opmerk. Sommige andere blogs die ik ooit heel intensief gevolgd heb, liggen ook zowat op hun gat. De blogosfeer is terrein aan het verliezen op de sociale netwerksites, vooral dan Facebook, en de microblogs als Twitter.
Toch is het nu en dan leuk om nog eens iets te schrijven. Bijvoorbeeld over deze mysterieze postkaart die ik onlangs op eBay gekocht heb.
Wie mijn blog al een tijd volgt weet dat ik sterk geïnteresseerd ben in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in onze contreien en daar postkaarten over verzamel.
Deze bekende postkaart zou ooit door de Belgische legerleiding uitgegeven zijn in de propagandaoorlog met de Duitsers. De foto stelt een meisje voor, dat door Belgische soldaten in 1914 onder het puin van een afgebrand huis gevonden werd. Jeanne-Elisabeth Shrapnell noemden de vijf soldaten haar, naar het type granaat dat dan veel gebruikt werd. De vijf soldaten die hier met haar gefotografeerd werden zouden zich een tijdje over het meisje ontfermd hebben.
Alle verdere gegevens ontbreken, zowel over het meisje als over de vijf soldaten. Er bestaat enkel een soldatenliedje over het meisje. Sommigen menen dat het om ene Isabel Scherpeneel zou gaan. Volgens het liedje zou het meisje in de Westhoek gevonden zijn. De soldaten waren van Gent.
Alle verdere historische informatie ontbreekt. Is het verhaal wel echt? Er is nochtans de foto. Een wat rare foto, want geen van de soldaten schijnt veel aandacht aan het meisje te besteden. Maar in die tijd kon men nog geen foto's trukeren of vervalsen.
En last but not least: ik ben niet eens zeker dat mijn postkaart wel authentiek is. Ze ziet er bijna te goed uit om van 1914-1918 te dateren. Mogelijk heb ik mij een kopie laten aansmeren. Dat heb je met dat internet!
2 opmerkingen:
Ik betwijfel of men in die tijd geen foto's vervalste.
Kijk hier maar eens naar de gekende voorbeelden van diktators.
http://thislooksshopped.com/?cat=10
Lied + postkaart werden gepubliceerd in het boek "Zo de Ouden Zongen, HET LEVENDE ERFGOED VAN DE VLAAMSE VOLKSZANGER IN HET WAASLAND", samenstelling: Walther Van Rieth, 1983, pag. 141-142
Een reactie posten