zondag 23 oktober 2005

Lieveroute

Vrijdagnamiddag een congres bijgewoond in het Gentse Novotel. Nooit eerder binnengeweest. Leuke binnentuin. Nadien vrij saaie academische zitting op het Gentse stadhuis. Een aantal sprekers die ongegeneerd hetzelfde kwamen vertellen, wat nadien dan nog eens samengevat moest worden in het Frans. Het decor was wel bijzonder: de imposante troonzaal op de eerste verdieping van het stadhuis, waar vorsten die Gent een bezoek brachten ontvangen werden. Eerste schepen Sas Van Rouveroij begon zijn toespraak met wat toelichting over de zaal en de reusachtige schilderijen aan de muur, die scènes uit het leven van Keizer Karel V uitbeelden. We konden een blik werpen in de keizerlijke toiletpot van Jozef II. De receptie achteraf in de Pacificatiezaal was OK.

Zondag nog wat gefietst. Ik heb een bewegwijzerde fietsroute niet ver van Gent gereden. Dat doe ik de laatste tijd wel vaker: zo leer je veel meer kennen dan als je zomaar in het wildeweg ergens heen fietst. In Oost-Vlaanderen kan je het traject van de meeste provinciale fietsroutes downloaden op de site van Toerisme Oost-Vlaanderen. De meeste fietsroutes zijn echter perfect te volgen als je de zeshoekige markeerbordjes volgt. Als je er ook wat uitleg bij wil, moet je het kaartje met de wetenswaardigheden erbij kopen. Op seniorennet heb ik een blog gevonden die al die recreatieve fietsroutes bespreekt: de Leuke Fietser.

Gisteren reed ik de Lieveroute. Niet zo ver van Gent: ik ben vertrokken in Vinderhoute en vandaar ging het naar Lovendegem, Zomergem, Oostwinkel, Waarschoot en terug Lovendegem. Het meest zuidelijke deel van het Meetjesland. Naar het schijnt heet dit het Houtland. Vlak parcours, al is het in Zomergem tot mijn verbazing wat heuvelachtig. Het weer viel mee, al wordt het wat frisser voor verre fietstochten.

Vinderhoute en Lovendegem zijn mooie, rustige dorpjes met een aantal grote kastelen, waaronder het Schouwbroekkasteel.


Park van het Schouwbroekkasteel in Vinderhoute (Lovendegem), met naar verluidt de dikste kastanjeboom van België (ik vermoed de linkse) Posted by Picasa

Na de dorpskom van Lovendegem leidt het traject een eindje langs het kanaal Gent-Brugge. Dan over rustige, landelijke wegen naar Zomergem. Het typische landschap van het Meetjesland: stukjes ('meetjes') land, veelal afgescheiden door rijen knotwilgen. Vooral de schoonheid van Zomergem, een mij weinig bekende gemeente, verraste me. Het is er licht glooiend. Op de grens met Ursel (Knesselare) is er zelfs een mooi bos met deze zondag veel wandelaars en fietsers.


Aan de rand van het Keigatbos in Oostwinkel (Zomergem) Posted by Picasa

Even voorbij Oostwinkel volgt de route een eindje het Schipdonkkanaal, een afleidingskanaal van de Leie met fietspaden aan beide zijden. Het kanaal werd in de 19de eeuw gegraven tussen Deinze en Heist aan de Kust, omdat de Leie teveel stonk door het roten van het vlas. Ook hier heel wat fietsers. Het kanaal ziet er op deze plek prachtig uit in dit mooi herfstweertje.


Het Schipdonkkanaal in Zomergem Posted by Picasa

Even verder passeer ik een taverne In 't Oud Liefken. Sympathieke naam, denk ik, al zit er binnen precies redelijk ruig volk. Dan kom ik aan een brugje over een beek. Het infobordje verklaart alles: ik ben hier aan de Lieve gekomen, of in het Zomergems 't oud liefken.

De Lieve is een kanaal dat de Gentenaars in de 13de eeuw naar het Zwin in Damme groeven om een verbinding te krijgen met de zee. Toen het Zwin verzandde raakte het in verval. De teloorgang werd definitief toen in de 17de eeuw het huidige kanaal Gent-Brugge-Oostende gegraven werd. Behalve in het Gentse stadscentrum (tussen Gravensteen en Rabot) is de Lieve bewaard gebleven tussen Belzele (Evergem) en het Schipdonkkanaal in Zomergem. Er is nu een populaire fiets- en wandelroute langs haar idyllische oevers.


De Lieve in Waarschoot. Bijna niet te geloven dat deze 'beek' ooit het verbindingskanaal Gent-Brugge vormde. Posted by Picasa

De route langs de Lieve ziet er inderdaad zeer lieflijk uit. Van Zomergem leidt de weg over Waarschoot terug naar Lovendegem. Aan de grens met Belzele (Evergem) verlaat de route de Lieve. Over de drukke steenweg naar Gent en het kanaal Brugge-Gent terug naar Vinderhoute. In het centrum van Gent heb ik er in totaal 57 kilometer opzitten, meestendeels door een heel rustig herfstlandschap dat me verraste.

Maandag zat fietsen er niet echt in: guur herftsweer met wind en veel regen. Ik denk dat het seizoen voor verre fietstochten nu wel echt afgelopen is.

1 opmerking:

Haddock zei

mooi landekke, daar tussen Gent en Damme.
heb daar veel zomers vertoefd, nu toch iets anders hier in het woelig midden-oosten...
een ander paar mauwen..(of is het met ou, weet ik echt niet meer)
altijd welkom....