Gisteren in de kranten: SP.a-Rood boegbeeld Erik De Bruyn wil PVDA-kandidaten op de SP.a-lijst bij de verkiezingen van 2009. Verschillende politieke tendenzen op dezelfde lijst moet mogelijk zijn. De Bruyn hoopt zo stemmen in de klein-linkse hoek te halen. Caroline Gennez zegt niet op voorhand nee. Peter Mertens, de nieuwe voorzitter van de PVDA, ook niet.
Tja, dat zal me wat worden, die lijstvorming voor 2009! En het is maar een jaartje meer!
En dat met die catastrofale verkiezingsuitslag van 2007.
Waar Spirit in dit verhaal nog gaat voorkomen is helemaal onduidelijk. Anciaux heeft zich in een interview nogal bitter uitgelaten over het kartel met de SP.a. Hij kijkt zelfs al vooruit naar het einde van Spirit en zijn eigen politieke carrière bij een eventueel slecht verkiezingsresultaat in 2009 of gebrek aan respect van de kartelpartner.
Gaan ze bij de SP.a de centrumkiezer helemaal wegjagen door PVDA-kandidaten op de lijst te zetten? Of een kartel aan te gaan met Spirit én de PVDA? Hoe geloofwaardig is een dergelijk kartel nog? De geloofwaardigheid van het SP.a-Spirit kartel was in 2007 al één van de pijnpunten. En wat met het verkiezingsprogramma?
Een eventuele regeringsdeelname voor de SP.a blijft ook in de lucht hangen, ondanks de oppositierol die de partij zichzelf oplegde na de verkiezingen.
Kortom, zowel de SP.a als het kartel zijn nog lang niet uit het slop.
(hiermee heb ik nog eens over wat anders geblogd dan over YouTube filmpjes)
6 opmerkingen:
Pom..pom. Goh, het is utopisch, maar links dat zich meer verenigd stoot mij niet af. Een echt kartel met PVDA vind ik wel wat ver gaan..100 jaar vijandschap is een zware last.
Verder weet ik niet zo goed wat je bedoelt met centrumkiezers, aangezien ik vind dat Spirit toch ook een serieuze beweging naar links gemaakt heeft.
Ik bedoelde met centrumkiezers niet speciaal Spiritkiezers, wel de kiezers waarover o.a. ook Wouter Bos het destijds had in Nederland.
Die misschien wel SP.a willen stemmen, maar afkerig zijn van een te radicaal discours.
Ik denk hier bvb. aan middenstanders en dergelijke.
Niet zo denkbeeldig, als je de PVDA mee opneemt.
Ja, maar dat heb ik weldegelijk begrepen hoor. De vraag is anderzijds of er niet veel mensen afgehaakt hebben bij sp.a omdat die partij net niet links genoeg is. Net het omgekeerde als wat jij je afvraagt, dus. Voor mij mag het bijvoorbeeld best nog wat socialer en linkser, ook op ethisch vlak. Of minstens, weer wat meer geprofileerd op ethisch vlak. Ik mis dat precies een beetje, maar het komt goed, het komt goed.
van paars naar donkerrood naar olijfboomcoalitie. mijn T-shirt-collectie kan en wil niet volgen.
Dat kartels onder druk gezet worden, niet alleen van buitenaf, zoveel is zeker. Ik zie de uitlatingen van Erik De Bruyn ook in dat licht.
Klein links in Vlaanderen is nooit een electorale hoogvlieger geweest. Ik denk dat de sp.a niet veel te winnen heeft met de
komst van de PVDA (0,8 % kiezers bij laatste verkiezingen).
Enkel een groepering van de PVDA, het CAP en andere linksen kan iets worden en dan nog.
In Duitsland heeft men het met Die Linke met succes gedaan. Maar men heeft er bekende kopstukken en de omstandigheden waren totaal anders, met een wel zeer gematigde sociaal-democratie in de regering.
Een reactie posten